Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoSuzbijanje korova u strnim žitima

Suzbijanje korova u strnim žitima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

S porastom temperature dolazi i do porasta korova pa sve proizvođače uskoro očekuju prva tretiranja strnih žita protiv korova.

Korovi onemogućavaju normalan rast i razvoj strnih žita jer im oduzimaju prostor, mineralne materije i vodu i na taj način direktno utiču na visinu prinosa. Važno je znati da korovi, ako se ne suzbiju na vrijeme, mogu umanjiti prinose na pšenici i ječmu i do 15%, a  usjevi su najosjetljiviji u periodu bokorenja,  kad bi trebalo obratiti posebnu pažnju.

Iz tog razloga, u proizvodnji strnih žita, najveći problem su svakako korovi, a na proizvođačima je da se odluče o vremenu i načinu suzbijanja istih uz konsultaciju sa svojim savjetodavcem. Prilikom izvođenja ove operacije trebalo bi voditi računa o vremenskim uslovima, naročito temperaturi, fazi porasta žita kao i korova i izboru odgovarajućek preparata.

PROČITAJTE: Osnovno đubrenje i prihranjivanje pšenice

Najveći broj dostupnih herbicida se primjenjuje na temperaturi od 5 do 25 stepeni tokom dana, odnosno kad je noćna temperatura iznad 5 stepeni.

U zavisnosti od vremena sjetve, žita se nalaze u različitim fazama razvoja. Pravi trenutak za suzbijanje korova u usjevima pšenice i ječma bi bio onda kad korovi počnu da ugrožavaju normalan rast i razvoj usjeva, a to se poklapa sa periodom bokorenja do pojave prvog koljenceta (određenim herbicidima i do drugog koljenceta).

Prije nego sto se odlučite za odabir i primjenu herbicida treba pregledati usjev i utvrditi fazu razvoja biljaka, korove koji su dominantno zastupljeni, intenzitet zakorovljenosti, osjetljivost sorte, efikasnost i selektivnost herbicida i na osnovu svega toga opredijeliti se za odgovarajuće sredstvo uz preporuku savjetodavca ili stručnog lica koje se bavi prometom sredstava za zaštitu bilja.

SAVJET:  

Dobro je izabrati kombinaciju sredstava za usko i širokolisne korove i po mogućnosti one koji se mogu miješati zajedno sa fungicidima i insekticidima. Prilikom primjene herbicida zajedno sa fungicidima treba voditi računa o kompatibilnosti ove dvije grupe pesticida. Može se javiti fitotoksičnost na pšenici ako se miješaju fungicisi na bazi triazola i herbicidi na bazi fluoksipira.

Takođe se ne smiju miješati herbicidi na bazi aktivne materije metasulfuron-metil sa insekticidima na bazi aktivne materije hlorpirifos.

Prilikom izbora herbicida za tretiranje ječma protiv korova treba paziti da to budu selektivni i manje zahtjevni herbicidi jer je ječam osjetljiv na primjenu herbicida u određenim fenofazama kao i ako temperatura nije prilagođena primjeni herbicida

Svakako treba misliti i na usjev koji će doći na istu parcelu nakon završetka vegetacije biljke koja se tretira (posebno povrće, uljana repica, lucerka). Za sjetvu šećerne repe i povrća obavezno je duboko oranje za narednu godinu.

Među dosad registrovanim sredstvima ima sasvim dovoljno kvalitetnih sredstava za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih i višegodišnjih širokolisnih  korova čije korišćenje je dozvoljeno za određene fenofaze gajene biljke.

Tu su i herbicidi čija primjena nije ograničena fenofazom razvoja usjeva strnih žita, a oni su na bazi aktivnih materija metasulfuron-metil (npr. mezzo, meteor, metmark, tezis….), ali oni ne djeluju na priljepaču, poponac i vijušac pa se zato preporučuje da se kombinuju sa herbicidima na bazi aktivne materije fluroksipir. Za bolje djelovanje se može dodati i okvašivač.

Količina vode koja je potrebna za rastvor se kreće od 200 do 400 l/ha.

Još jednom treba napomenuti da, prilikom upotrebe herbicida, neophodno je pridržavati se uputstva proizvođača koje mora biti uz svaki preparat kao i primjena svih  mjere zaštite tokom rada. Nakon završetka primjene herbicida ambalažu odložiti na propisan način.

Izvor: pssrs.net

PROČITAJTE:

Najznačajniji ratarski usjev: Pšenica ima 10 fenofaza

UREA – Osobine i način primjene

Stajsko đubrivo – Vrste, kvalitet i vrijeme primjene!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI