Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaUpoznajte NAJMOĆNIJI prirodni insekticid!

Upoznajte NAJMOĆNIJI prirodni insekticid!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prirodni insekticid – Dijatomejska zemlja sastoji se od fosilizovanih vodenih biljaka i prirodno je prisutno slikatno sedimentno mineralno jedinjenje iz ostataka biljaka sličnih algama, a koje se zovu dijatomeji. Ovaj biološki materijal predstavlja geološki depozit koji čine naslage krede, a koje su ostavile dijatomeji. Oni se vade i melju kako bi se stvorio puder koji izgledom podsjeća na talk.

Šta je dijatomejska zemlja?

Dijatomejska zemlja je prirodni insekticid na bazi minerala i njen sastav iznosi oko 3 posto magnezijuma, 5 posto natrijuma, 2 posto gvožđa, 19 posto kalcijuma i 33 posto silicijuma, zajedno sa još nekoliko minerala u tragovima.

Kada koristite dijatomejsku zemlju za vrt, vodite računa da ne kupite onu koja se koristi za filtere bazena već godinama. Dijatomejska zemlja koja se koristi u fillterima za bazene prolazi kroz drugačiji postupak i ima veći sadržaj slobodnog silicijuma.

Za šta se dijatomejska zemlja koristi u bašti?

Najčešće se koristi kao insekticid. Dijatomejska zemlja deluje na uklanjanje više vrsta insekata kao što su:

  • Biljne vaši
  • Tripsi
  • Mravi
  • Moljci
  • Uholaže ili ušare
  • Stenice
  • Odrasle jedinke buvača
  • Bubašvabe
  • Puževi i puževi golaći

Za ove insekte diatomejska zemlja je smrtonosna prašina sa mikroskopskim oštrim ivicama koje probijaju njihov zaštitni omotač i isušuju ih. Jedna od prednosti dijatomejske zemlje za kontrolu insekata je ta što insekti nemaju način da izgrade otpornost na nju, što se ne može reći za mnoge hemijske insekticide. Dijatomatska zemlja neće naštetiti glistama ili bilo kojem korisnom mikroorganizmu u zemlji.

Kako se primjenjuje?

Dijatomejskom zemljom treba da se prekriju i gornji i donji dio lisne mase. Ako kiša padne odmah nakon aplikacije, mora da se ponovi. Zato je pravo vrijeme za aplikaciju nakon kiše ili vrlo rano ujutro kada je rosa još uvjek na lišću, jer ona pomaže da se prah dobro zaljepi za lišće.

Prilikom primjene dijatomejske zemlje važno je koristiti masku za prašinu kako je ne biste previse udisali, jer hoće da nadraži sluznicu nosa i usta. Nakon što ste prašina slegne neće praviti problem.

Možete i da napravite rastvor. Za nanošenje raspršivanjem razmjera smješe bi bila 1 šoljica dijatomejske zemlje na 2 litara vode. Dobro promješati više puta i pred svako prskanje.

Ova mješavina može da se nanese i na drveće i na žbunje.

Izvor: Gardening know how

PROČITAJTE:

Napravite KOKOŠIJI STAJNJAK za prihranu biljaka

Cimet u bašti: Prirodni fungicid, tjera štetočine, stimuliše rast biljaka!

Plamenjača paprike – Zaštita na prirodan način

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI