Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoProljetni bijeli luk - Kada i kako se sadi

Proljetni bijeli luk – Kada i kako se sadi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Savjeti za uzgoj i sadnju proljetnog bijelog luka – Za proljetni usjev bijelog luka zemljište se mora obraditi s jeseni, na dubinu 25 – 30 cm. Ako je oranje grubo potrebno je da se pred zimu potanjira. U proljeće čim to bude moguće parcelu treba iskultivirati i podrljati, pošto se prethodno rasture mineralna đubriva.

Sađenje se obavlja ranije – već krajem februara ili početkom marta. Može se saditi i u jesen, u isto vrijeme kad i bijeli luk jesenjak. Na malim površinama sadi se na leje široke oko 1,5m i to u brazdice otvorene motičicom. Na većim površinama obično se sadi na šestoredne trake, a brazdice se naprave markerom ili sličnim oruđima.

U vrtovima i baštama bijeli luk proljetnjak sadi se na razmaku 20 x 10 ili 15 x 15 cm, a na velikim površinama 30 cm između redova i 8-10 cm u redu; između traka (poslije svakih 5-6 redova) ostavlja se rastojanje 50-60cm ili se otvaraju brazde za navodnjavanje. Čenovi se sade na dubinu 4-5 cm.

Za 1 ha potrebno je 700- 900 kg sadnog materijala. Za sadnju se koriste krupnije glavice, sitni čenovi se odbacuju jer daju slabe biljke. Glavice se krune neposredno pred sadnju, jer se na čenovima ako dugo stoje okrunjeni razvija oboljenje poznato kao bijela trulež.

Prihranjivanje azotnim đubrivima daje odlične rezultate. Dovoljno je jedno ili dva prihranjivanja sa 3040 kg azota po ha. Za prvo prihranjivanje, odmah poslije nicanja, mogu se upotrebiti i kompleksna lako topiva dubriva. U našoj praksi bijeli luk se obično ne navodnjava.

Kada se vadi bijeli luk

Bijeli luk se vadi kad počne da žuti, a pojedine biljke da poliježu. Kod kasno izvađenih lukovica ovojne ljuspe istrunu i pocijepaju se, glavica dobije ružan izgled, a mnogi čenovi se osuše. Ako je zemljište vlažno i meko biljke se čupaju u protivnom, iskopavaju se motikom, a na velikim površinama podrivanjem posebnim oruđima. Povađene biljke se skupe u redove, ili na gomilice i ostave nekoliko dana na parceli da se prosuše, a zatim pletu u vijence, ili se odsijecaju stabla i glavice stavljaju u letvarice.

Dobro odgajen usjev bijelog luka proljetnjaka daje prinos 8-10 t/ha. Naši odgajivači, međutim, u povoljnim godinama obično postižu prinos 6-7 t/ha, a u nepovoljnim 4-5 t/h.

Bijeli luk se u toku zime čuva u suvim i promajnim prostorijama u kojima temperatura ne pada ispod -3ºC.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Sve o jesenjoj sadnji bijelog luka!

Borba protiv BOLESTI LUKA tokom sezone gajenja

Proizvodnja bijelog luka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI