Subota, 4 Decembra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeŠEBOJ - Lako održavanje, a prelijepi cvjetovi

ŠEBOJ – Lako održavanje, a prelijepi cvjetovi

Uključite se u NAŠU Viber zajednicu

Šeboj ili romanija kako se u narodu zove, u vrt unosi šarenilo i miris ljubičica. Gaji se u vrtovima kao baštenska biljka, niže sorte u kamenjaru, žardinjeri ili na vrtnoj gredici u kombinaciji sa jednogodišnjim i dvogodišnjim cvijećem, a više sorte su prikladne za sađenje u grupama i kao rezano cvijeće.

Njega šeboja je veoma laka

Najviše se gaje dvije sorte šeboja, u obliku grma, jako razgranati i velikocvjetni koji cvijeta na samo jednoj cvjetnoj stabljici. Velikocvjetnom šeboju odgovara sunčano mjesto i najbolje vrtno zemljište, dok grmolik nije zahtjevan i odgovara mu svako vrtno zemljište i sunčan položaj.

Kada je zemljište plodno i glinovito, šeboj može da bude na istom mjestu do četiri godine.

Šeboj podnosi kraće suše, a tokom ljeta se zaliva umjereno.

Kako bi se podstakao rast šeboja prihranjuje se u proljeće, prije cvjetanja.

Da bi se podstakao rast bočnih izdanaka i bogatije cvjetanje, mladim biljkama se otkidaju vrhovi.

Šeboj se razmnožava sjemenom i uspješno se i sam zasijava. Sjeme zadržava klijavost tri do četiri godine, a sije od maja do jula. Pikiranje se obavlja poslije tri nedjelje direktno u saksije veličine 10 cm, a na stalno mjesto se sadi u oktobru, 20 kom/m2 u naizmjeničnom rasporedu. Ako se sije početkom juna može da cvjeta u septembru, a kada se sije u avgustu od marta. Razmnožava se i zelenim reznicama, dugim oko 10 cm, koje se uzimaju ljeti.

Proljećni šeboj je dvogodišnja biljka, koja se jedne godine sije, niče, rasađuje, a cvjeta naredne godine. Ljetni šeboj kada se posije cvjeta iste godine, cijelo ljeto do kasno u jesen.

Izvor: artnit.net
PROČITAJTE:
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

Zaštita jabuke od mraza

Mrazevi koji se mahom javljaju od oktobra do maja mogu da oštete organe jabuke, a nekad i da ugroze opstanak cijelog stabla. Prema vremenu pojave,...