Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaBijelim i crnim lukom protiv PEPELNICE na povrću

Bijelim i crnim lukom protiv PEPELNICE na povrću

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Na svom gazdinstvu možete sami napraviti preparate na biljnoj bazi, koji će učinkovito djelovati protiv biljnih bolesti i štetočina. U zavisnosti od namjene korištenog sredstva, razlikuje se nekoliko tipova preparata. Pored onih klasičnih koji su često u upotrebi, dobre rezultate postiže i oparak – čaj od biljnog materijala.

Oparak od crnog luka

Za njegovu pripremu potrebno je 200 gr suhih listova lukovice koji se preliju sa toplom vodom, ne toplijom od  40°C. Nakon toga, ostavi se da odstoji 4 do 5 dana i procjedi se. Sa dobijenim sredstvom biljke se tretiraju tri puta, u periodu od 5 dana.

Sredstvo može i na drugačiji način da se pripremi. U kantu se stave ljuske lukovice do njene polovine i preliju se sa 10 litara kipuće vode. Ova smjesa ostavi se 24 sata da odstoji pa se onda procjedi i razrijedi sa duplom količinom vode. Ovako dobijen preparat efikasan je kod suzbijanja insekata, plijesni i plamenjače, savjetuju u PSSRS.

Oparak od bijelog luka

Za ovo sredstvo neophodno je 700g bijelog luka preliti sa 10 litara kipuće vode. Rastvor se poklopi, ostavi se da odstoji i nakon toga se procjedi. Pripremljen na ovakav način, koristi se za tretiranje tla protiv štetočina i biljaka protiv prouzrokovača pepelnice. Krastavac se sa ovim rastvorom tretira protiv plamenjače. Tekućinu bi trebalo razrijediti u odnosu sa 1:3.

PROČITAJTE:

Bijeli LUK na plastičnim flašama – LAKO do visokog PRINOSA

Napravite sami

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI