Ponedjeljak, 18 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetBamija - Niskokalorična biljka sa brojnim ljekovitim svojstvima

Bamija – Niskokalorična biljka sa brojnim ljekovitim svojstvima

Bamija je sorta povrća koja nije popularna samo zbog svog ukusa, već i zbog brojnih zdravstvenih benefita. Uspjeva u svim uslovima u kojima uspjeva kukuruz i ima široku primjenu u kulinarstvu, a još je poznata i pod nazivom okra.

Bamija (lat. Abelmoschus esculentus) je čudotvorna, ljekovita biljka koja pripada porodici sljezova (Malvaceae). Ovo je jednogodišnja skrivenosemenica za koju se vjeruje da vodi porijeklo iz Egipta gde se još od davnina primjenjuje zbog svojih ljekovitih svojstva, a na naše područje dospjela je putem Sredozemnog mora.

Osim što se koristi u kulinarstvu, bamija ima brojna korisna svojstva na naš organizam, a konzumiranje u toku ljetnih dana će zaista oplemeniti naš organizam.

Pročitajte: Šta je bamija i kako se gaji?

Bamija je niskokalorična i mogu je konzumirati i oni koji vode računa o višku kilograma. Bitna činjenica je i to da bamija ne sadrži ni masti i samim tim neće povećati nivo holesterola u krvi. U plodovima ove biljne vrste se nalaze brojna dijetetska vlakna, minerali i vitamini. Zbog toga nutricionisti često preporučuju ovo povrće u programima različitih dijeta. Mahune bamije sadrže vitamin A i C, kao i flavonoide, antioksidanse, folate, gvožđe, kalijum, magnezijum, mangan.

Za zdravo srce

Plod bamije veoma je bogat pektinom i raznim vlaknima, koji će doprinjeti da se snizi nivo loših masnoća koje se nalaze u krvi. Kada su u pitanju mnoge bolesti srca, kao što je i ateroskleroza, preporučuje se upravo konzumiranje bamije i njenih plodova, piše Agroinfo.rs.

Protiv anemije

Kada je reč o malokrvnosti glavnu ulogu igraju kalijum i gvožđe kojima je ova biljka bogata. Preporučuje se svakodnevna upotreba salate od bamije jer će se na taj način unijeti dovoljna količina da bi se sprečila anemija. Postoje i naučno dokazana istraživanja koja su pokazala da se upotrebom ovog povrća povećavaju crvena krvna zrnca i pospešuje stvaranje hemoglobina.

Pročitajte: Četiri prirodna analgetika i recepti za pripremu pripravaka

U trudnoći

Ova biljna vrsta je veoma je hranljiva i u sebi sadrži veliku količinu folata. Postoje i podaci koji tvrde da se konumiranjem bamije može sprečiti spontani pobačaj. U svom sastavu sadrži mnogo vitamina C i A što je veoma važno tokom trudnoće, kao i za razvoj samog ploda. Redovnom upotrebom biljke bamije i majka i beba će biti obezbjeđene kada su magnezijum, gvožđe i kalijm u pitanju.

Olakšava varenje hrane

Dijetetska vlakna kojima obiluje bamija pomažu regulaciju varenja. Njena posebna uloga jeste ubrzanje metabolizma. Pokrenuće lijena crijeva, podstaći će probavu i omekšati stolicu.

Pomaže oboljelima od dijabetesa

Baš kao i kivi, bamija veoma efikasno stabilizuje nivo glukoze, a često se kaže da deluje i poput insulina. Eugenol, posebna vrsta vlakana koji se nalazi u njoj, uravnotežava šećer u krvi i zaustavlja njegov rast tako što utiče na njegovu apsorpciju u crijevnom traktu. Dijabetičarima se preporučuje blagi čaj od bamije koji je izuzetno djelotvoran.

Pročitajte: Divizma – Melem za oči, pluća i kožu

Jača kosti i osnažuje mišiće

Pored spomenutih minerala, bamija biljka sadrži i vitamin K, koji je važan faktor za zgrušavanje krvi. U kombinaciji sa folatima, on održava i povećava gustinu kostiju čime se spriječavaju brojne bolesti, među kojima je svakako sve učestalija osteoporoza.

Osim pomenutih benefita, konzumiranje bamije je odlično protiv respiratornih oboljenja, protiv pojave raka debelog crijeva, a zbog toga što je bogata antioksidantima, vitaminom A5 i flavonidima, blagotvorno djeluje na vid i njegovo poboljšanje.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

mačke koje spavaju

Pet činjenica o mačjim šapicama koje morate znati

Nema mačkoljupca koji prosto nije oduševljen šapama svog ljubimca (okej, možda čak i malo opsjednut). Mačje šape su jedan od najslađih prizora, naročito kada...