Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKoliko je sunčeve svjetlosti potrebno plodovima paradajza?

Koliko je sunčeve svjetlosti potrebno plodovima paradajza?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Paradajz je biljka koja zahtjeva mnogo sunčeve svjetlosti. Ona joj je neophodna kako bi je pretočila u energiju za rast i proizvodnju plodova. U slučaju da biljka nema dovoljno sunčeve svjetlosti, ona neće porasti do svoje pune veličine. Ono što je još važnije, neće moći da proizvodi onoliko plodova koliko bi mogla ili ih čak neće proizvoditi uopšte.

Koliko je sunčeve svjetlosti potrebno paradajzu?

Ukoliko na imanju postoji prostor za sadnju koji dobija svega oko četiri sata sunčeve svjetlosti, namenjen za uzgoj paradajza. Kao i prostor koji dobija više od četiri sata sunčeve svjetlosti dnevno, namijenjen za uzgoj nekih drugih kultura, dobar izbor bi bilo izvršiti preraspodjelu prostora. Na onom koji dobija više sunčeve svjetlosti zasnovati zasad paradazja, paprike i drugog povrća. Onaj sa manje sunčeve svjetlosti iskoristio bi se za gajenje aromatičnog bilja i cvijeća, kojima treba manje energije za razvoj.

Pročitajte: Evo kako da uzgojite najslađi paradajz. Sa ovih 8 savjeta do najvećih prinosa!

Uvaženo je shvatanje, a i eksperti za uzgoj paradajza to tvrde, da četiri sata dnevne sunčeve svjetlosti nije dovoljno paradajzu kako bi dostigao željenu plodnost.

Koliko je  potrebno sunca za rast plodova?

Smatra se da je šest do osam sati sunca dnevni minimum neophodan za optimalan rast. Dok je izloženost suncu od preko osam sati preporučljiva kako bi se dobili veliki i slatki plodovi, piše Agroinfo.rs.

To sa druge strane ne znači da uzgoj paradajza na lokacijama sa manjkom svjetlosti u odnosu na preporučenu neće dati rezultate. Najverovatniji scenario bi u takvom slučaju bio da biljka koja prima prosječno oko šest sati  svjetlosti dnevno rodi patuljaste plodove. Ali i da rodi u količinama daleko manjim od njenog stvarnog potencijala.

Veliki broj baštovana upravo je eksperimentisao sa uzgojem ove biljke na područjima sa nedevoljnom osunčanošću u odnosu na preporučenu i pojedini su imali izvesnog uspjeha. Ipak, ne postoji nijedna studija koja bi pokazala da paradajz može uspješno rasti sa manje od četiri sata dnevne sunčeve svjetlosti.

Pročitajte: 5 ključnih koraka do savršenih plodova paradajza

Ukoliko ste i pored svega namjerili da paradajz sadite na mjestu limitirane osunčanosti, probajte da na njemu uzgajate čeri paradajz ili neku drugu vrstu paradajza manjeg ploda. Na taj način imaćete više šanse za uspjeh. Naprosto, sorte paradazja sa manjim plodom zahtevaju i manje sunčeve svjetlosti kako bi ga proizvele. Dok one sa krupnim plodovima zahtevaju mnogo sunca, kako bi proizvele masivne plodove.

Ipak, mjesto u bašti sa manje dnevnog sunca, ne treba prebrzo otpisati. Prethodno bi trebalo proveriti da li ovo mjesto uz približno četiri sata neprekinute sunčeve svjetlosti, u toku dana, ima i periode dodatne osunčanosti, odnosno „šarenog hlada“.

Da li su tih četiri sata direktne sunčeve svetlosti tokom jutra, popodneva ili tokom sredine dana?

Ukoliko mjesto za sadnju prima sunčeve zrake prošarane hladom tokom jutarnjih časova, u senci je tokom podneva, a punu izloženost suncu ima tokom popodneva, onda ova lokacija uopšte nije loša za uzgoj paradajza.

Pročitajte: Optimalne temperature za rast i razviće paradajza

Sa druge strane, ako je mjesto za sadnju osunčano samo tokom jutarnjih časova, a u senci tokom ostatka dana, najvjerovatnije da na toj lokaciji neće biti uspjeha u uzgoju paradajza.

Ipak, to što eksperti tvrde da u određenim okolnostima neće biti uspjeha, ne znači da ne može biti i drugačije. Svet biljaka često prkosi i teoriji i logici i dokazuje da one mogu uspjevati na najneočekivanijim mjestima.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI