Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeDivizma - Melem za oči, pluća i kožu

Divizma – Melem za oči, pluća i kožu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Divizma (Verbascum thapsus) je biljka koju je lako primijetiti – visoka je do dva metra, na vrhu je razgranata s puno žutih cvjetova, a raste uz puteve, poljske puteve, potoke, na riječnim nasipima, šumskim čistinama.

Biljka poznata i kao svijećnjak, divlji duvan, lepuh i vučji rep, od davnina se posebno cijeni zbog ljekovitosti.

U narodnoj medicini divizma se najviše koristi u liječenju bolesti disajnog sistema (upala grla, kašalj, bronhitis, upala pluća, tuberkuloza), a odlično pomaže i kod kožnih upala i ozljeda te upala očiju. Divizma je korisna i za probavu: smiruje proliv i hemoroide.

Pročitajte: Neven je odličan za kožu, ali i za unutrašnju primjenu

Iako se ljekovitom smatra cijela biljka, najviše se koriste cvjetovi koji se suše. Od njih se pripravlja čaj (1 čajnu kašiku cvjetova prelijte sa 2 dl vruće vode, neka odstoji poklopljeno 15 minuta, procijedite i pijte dnevno 2-3 šolje čaja s medom) koji je dobar i za obloge.

Od cvjetova se dobija i ulje koje se koristi kod upale očiju, reume i gihta. Najjednostavniji način dobijanja ulja jest da se svježe ubrani cvjetovi divizme stave u staklenu posudu, a potom se ona dobro zatvori i stavi na sunce. Uskoro iz cvjetova istekne ulje odlično za masažu bolnih područja.

Pročitajte: Timijan – Biljka koju je dobro imati u kućnoj apoteci

Ulje se može i kapati na rane. One se mogu tretirati i posipavanjem cvjetova divizme usitnjenih u prah. Od cvjetova se može napraviti i svježi sok, mogu se kuvati u mlijeku ili staviti u rakiju.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI