Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaĐubrenje biljaka preko lista - Zašto je važno i kako se primjenjuje

Đubrenje biljaka preko lista – Zašto je važno i kako se primjenjuje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zemljište je glavni izvor hrane i vode za povrće i druge biljke, ali i listovi biljaka mogu da usvajaju hranljive materije i vodu. Zbog toga je folijarna prihrana ili đubrenje preko lista od izuzetne važnosti. Koje su prednosti folijarne ishrane i kako se ona pravilno primjenjuje?

Folijarna prihrana se praktikuje kada biljke obrazuju dovoljno veliku lisnu masu, sposobnu da primi određenu količinu hrane. Na ovaj način biljka može dodatno da se nahrane mikroelementima.

Folijarno đubrivo se primjenjuje u koncentraciji vodenih rastvora prema uputstvima proizvođača u zavisnosti od vrste đubriva i usjeva.

Pročitajte: Da li je svim biljkama potrebna prihrana?

Ovo je najlakši način ishrane biljaka, ali je dopunski i nije zamjena za osnovno unošenje hranljivih elemenata preko korijena, piše Agroinfo.rs.

Folijarnom prihranom se uglavnom dopunjuju nedostajući elementi poput kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka, bora… Dakle, mikroelemenata koji su neophodni biljkama u njihovim fiziološkim procesima. Potrebe biljaka za mikroelementima su najveće u početnom dijelu vegetacije, a slabe prema kraju.

Takođe, neki elementi, poput kalcijuma, bora ili gvožđa su slabo pokretljivi i biljke ih teško usvajaju iz zemlje i transportuju tamo gde treba, te folijarna prihrana, odnosno đubrenje preko lista i u ovom slučaju efikasno pomaže biljkama.

Pročitajte: Ricinusovo ulje kao prihrana – Cvjeta i ono cvijeće za koje niste ni znali da ima cvijet!

Folijarna ishrana savetuje se i u slučaju pojave oštećenja koja su izazvana vremenskim nepogodama, poput grada, ili oštećenja od bolesti i insekata.

Prednosti đubrenja preko lista

Đubrenjem preko lista biljka brže usvaja hranljive elemente nego preko korijena, a posebno u stresnim uslovima. Primjenjuje se lako i brzo u svim vegetativnim fenofazama, a direktno deluje na kvalitet i obojenost plodova. Takođe, utiče na dužinu čuvanja plodova.

Pročitajte: Ovo su tri NAJBOLJA PRIRODNA ĐUBRIVA za baštu koja možete sami da proizvedete

Vreme primjene

Folijarna prihrana ne bi trebalo da se primjenjuje često, već samo nekoliko puta u toku vegetacije, jer ona nije zamjena za glavnu ishranu preko korijena biljke, već samo dopuna.

Najbolje je da se primjenjuje u popodnevnim časovima, kada je list suv i kada su stome na listovima maksimalno otvorene.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI