Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoŠta je bamija i kako se gaji?

Šta je bamija i kako se gaji?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bamija (Abelmoschus Esculentus) ili okra porijeklom je iz Afrike, prekrasan rođak hibiscusa, donešen je u Ameriku u 17.vijeku. Ova tropska biljka brzo je postala popularna u kulinarstvu, kao prilog jelima ili za za zapržavanje čorbi. Uspijeva u svim klimatskim uslovima u kojima uspijeva i kukuruz. Zbog raznovrsnih boja u kojima se može naći ova biljka, ona se često koristi i kao dekoracija u baštama.

Sadnja

Bamija traži veliku količinu sunca. Nema velke zahtjeve za zemljištem, raste na običnom baštenskom tlu. Ipak, najbolje uspijeva na plodnim zemljištima, naročito nakon biljaka koje fiksiraju azot.

Najbolje je početi sa sadnjom sjemena u zatvorenom prostoru 6 nedelja prije rasađivanja u bašti, odnosno 3-4 nedelje nakon poslednjeg mraza. Sadite 2 sjemenke po kontejneru, a nakon toga pikirajte rasad.

Ako bamiju sadite direktno u zemlju, sačekajte dok se ne zagrijeje tlo, a temperature vazduha dostigne najmanje 16 stepeni Celzijusovih. Koristite uvijek svježe sjeme. Sadite ga od 2,5 do 5 cm u rastresito zemljište, a 2,5 cm u teža zemljišta.

Razmak u redu trebalo bi biti 8 cm, a između redova 90 cm. Nakon toga proredite sadnice u redu na 40 do 50 cm razmaka, tako da uvijek ostavite najjače od mladih biljaka.

Dodatni savjeti za gajenje bamije:

  • Kada bamija dostigne visinu do 10 cm, malčirajte kako biste spriječili korov i zadržali vlagu.
  • Zalivajte je tokom sušnih perioda.
  • Na svakih 3-4 nedelje dodajte tečni kompost.

Bolesti i štetočine

Bamiju rijetko napadaju štetočine ili bolesti. Ručno uklonite smrdibude ukoliko se pojave. Ove svijetlozelene bube prouzrokuju šuplje plodove.

Vaši, buve i sovice mogu praviti probleme ovoj biljci. U toplim predjelima jedna od bolesti koja napada bamiju može biti fuzarijum. Ukoliko bolest prozrokuje sušenje lišća, uklonite zaražene biljke. Plodored i plodosmjena je najbolja preventivna mjera.

Berba

Nakon 50-60 dana od sadnje pojaviće se jestive mahune. Kako zru one postaju tvrde, pa ih zato berite svakog dana kada dostignu veličinu prsta i kada su stabljike meke i lako se sijeku. Berite redovno i biljka će rađati sve do mraza.
Može se desiti da u kontaktu sa mahunama dođe do iritacije kože. U tom slučaju najbolje je da nosite rukavice i duge rukave.

Izvor: Agromedia

Pročitajte još:

Uzgoj krastavaca na balama slame

Uzgoj krompira bez obrade tla – pod slamom ili sijenom

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI