Srijeda, 7 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZelena soja ili edamame: Proteinska bomba koju lako možete uzgajati

Zelena soja ili edamame: Proteinska bomba koju lako možete uzgajati

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Edamame je japanska riječ koja u prevodu znači „grašak na granama“, a koja opisuje način na koji raste ovaj tip soje: mahune se pojavljuju u grozdovima na razgranatim, grmovitim biljkama. Za razliku od soje sa kojom se hrani stoka, a koja je žilava i masna i koja se suši na biljkama prije žetve, edamame nudi meka i sočna zrna, prijatnog ukusa, velike hranljive vrednosti, a mahune se beru neposredno prije dozrijevanja.

Konzumiraju se zrna, ne i mahuna. Mahuna se jednostavno stisne pod prstima kako bi se otvorila i kako bi se došlo do zrna, koja su prepuna visokokvalitetnih bjelančevina, zajedno sa kalcijumom, vlaknima, vitaminom A. Pored toga, istraživanja su pokazala da je edamame bogat sterolima – supstancama koje jačaju imunološki sistem, štite od raka i srčanih bolesti.

Zrna je dovoljno kratko obariti i blago posoliti, a možete ih kratko i propržiti.

Kratak vodič kako se gaji edamame

 • Posadite sjeme nakon što prođe rizik od mrazeva i kada je prosiječna dnevna temperatura oko 20 stepeni. Soja se može sijjati u maju, junu, pa i do početka jula. Tokom perioda klijanja sjeme mora da apsorbuje vode više od polovine sopstvene mase kako bi proklijalo.
 • Što se tiče zemljišta, najviše joj odgovara plodno zemljište, sa dobroim vodnim i vazdušnim osobinama, neutralne reakcije. Ipak, soja generalno nije posebno zahtjevna prema zemljištu ukoliko je dobro objezbeđena vodom i hranivima. Treba izbjegavati plitka zemljišta, loše strukture i izrazito kisela.
 • Dubina sjetve zavisi od vrste zemljišta, a obično iznosi 4-5cm. Sjetva se obavlja uglavnom na redove sa razmakom od 45 – 50 cm. Međuredni razmak treba da bude od 24 – 30 cm.
 • Kada biljka sazri, sve mahune na biljci spremne su u isto vrijeme. Da biste uživali u dugoj sezoni berbe, koristite tehniku sukcesivne sadnje: posadite nekoliko biljaka svake sedmice.
 • Nanesite sloj malča od fino samljevenog lišća kada biljke dosegnu visinu od 6 centimetara.
 • Kada se biljka ukorijeni, zalivajte samo kad je tlo suvo.
 • Redovno odstranjujte korov do su biljke male. Kada porastu, njihov bujan rast i sklop neće dati korovu da raste.
  • Da bi biljke bile snažen hranite ih redovno biljnom hranom rastvorljivom u vodi. Od cvijetanja pa do stvaranja mahuna, potrebe soje za hranivima se povećavaju. Povećana količina azota i kalijuma potrebni su u fazi cvatnje i formiranja mahuna, a fosfora i sumpora tokom formiranja i nalivanja zrna.

  Berba mahuna može da traje od tri do sedam dana. Moraju se ubrati čim postanu jarko zelene boje i vidi se da su popunjene sa zrnima. Ako mahune požute, ukus i hranljivost su prošli svoj vrhunac.

  Za najbolji ukus berite mahune u večernjim časovima.

  Izvor: Bonnie plants

 • PROČITAJTE:

Razlika između pasulja i boranije

Čaj od divlje kruške lijek za dijabetes, prostatu i bubrege

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI