Srijeda, 7 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZemljišteEvo kada je kalcijum karbonat štetan kao nosač NPK

Evo kada je kalcijum karbonat štetan kao nosač NPK

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mineralno đubrivo kao nosač može da koristi kalcijum karbonat, ali budite oprezni ako Vam je analiza zemljišta ukazala da je pH vrijednost pokazala da je reakcija zemljišta kisela.

PRAVILNA PRIMJENA MINERALNIH ĐUBRIVA – autor savjetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo Dipl. inž. Igor Andrejić

Za pravilan izbor mineralnih đubriva neophodno je prije svega uraditi agrohemijsku analizu zemljišta, a zatim prema dobijenim rezultatima i potrebama planirane biljne kulture odrediti količine pojedinih hraniva koje je neophodno unijeti u fazi jesenje pripreme zemljišta. Pored pravilnog izbora sadržaja tri najbitnija makroelementa (N, P, K), pri izboru mineralnog đubriva jako je važno imati u vidu i koji je nosač aktivne materije, jer se kao nosač (punioc) kod NPK đubriva najčešće koristi kalcijum – karbonat, što može biti štetno ukoliko je analiza zemljišta pokazala da je sadržaj CaCO3 u zemljištu već jako visok.

Kalcijum karbonat kao nosač

Iz ovog razloga se na tržištu pojavljuju formulacije NPK đubriva koje kao nosač sadrže jono izmenjivačke minerale poput zeolita – klinoptiolita koji svojim karakteristikama donose zemljištu i biljkama niz koristi (regulišu vodno – vazdušni režim zemljišta, inaktiviraju teške metale i slobodne radikale, sprečavaju ispiranje i isparenje azota kao i ispiranje kalijuma na peskovitom zemljištu, inaktiviraju štetni mobilni aluminijum i itd.). Formulacije kojima je zeolit nosač imaju nešto više cene u odnosu na formulacije sa kalcijum – karbonatom, ali svakako treba uporediti prinose pa tek onda odrediti pravu ekonomičnost ovakvih đubriva.

Što se kalcifikacije tiče pored već poznatog kreča ili krečnjaka na tržištu se mogu naći oplemenjivači zemljišta čija je osnovna svrha smanjenje kiselosti. Osnovni nedostaci kalcifikacije krečom su mogućnost disbalansa između kalcijuma i magnezijuma i uslov da se prilikom korišćenja krečnjaka koristi mala granulacija (ispod 0,1 mm) da bi postigli željene rezultate.

Svakako da bi smo pravilno izabrali i primjenili đubrivo, kao i ukoliko želimo da adekvatno izaberemo način popravke zemljišta na svojim parcelama te mjere moramo uskladiti sa potrebama i karakteristikama zemljišta i kulturama koje se na tim zemljištima gaje.

Izvor: agroinfonet.com

PROČITAJTE:

Zelena soja ili edamame: Proteinska bomba koju lako možete uzgajati

Zašto neki luk ima cvijet, a neki ne?

Razlika između pasulja i boranije

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI