Srijeda, 7 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZdrava i ukusna salata na vašoj terasi bez puno truda - Uzgojite...

Zdrava i ukusna salata na vašoj terasi bez puno truda – Uzgojite rukolu u saksijama

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Možda nemate rođake na selu ili način da zasadite baštu, ali vjerovali ili ne manji povrtnjak možete napraviti i na svojoj terasi ukoliko živite u gradu. Doduše, ne može da uzgajate baš svako povrće posebno ne ono koje zahtjeva više prostora, ali uvijek u saksije ili žardinjere možete posaditi začinsko bilje, neki struk čeri paradajza ili salatu. Uzgojite rukolu u saksijama uz savjete koje vam donodimo u ovom tekstu.

Rukula je brzo rastuća biljka koja se može uzgajati u saksiji, a nakon što je posadite već za dvije nedjelje imaćete svježu, tek ubranu salatu iz sopstvene bašte na terasi. Rukola se koristi kad je svježa i mlada, jer što je starija njen ukus postaje gorak. Izuzetno je zdrava, bogata vitaminima prije svega C i A, magnezijumom, gvožđem i drugim mineralima. I što je najbolje laka je za uzgoj i neće vam trebati posebno znanje da biste je uvijek na svom balkonu imali svježu salatu od rukole.

Pročitajte: LAKO SE GAJI I BERE CIJELE GODINE: Rukola je odlična salata i prirodni lijek

Uzgojite rukolu u saksijama

Rukola je vrlo otporna biljka i može se saditi iz sjemena i rasada. Ukoliko je gajite iz sjemena trebaće vam malo više vremena. Najbolje je da sjeme posadite u manje posude, recimo ambalažu od kiselog mlijeka i kad mladica poraste jednostavno je posadite u veću saksiju ili žardinjeru. Kako savjetuju iskusni baštovani na svakih sedam dana možete posaditi po neko sjeme, a potom mladicu kad dostigne visinu od 2 centimetra presadite i tako da ćete uvijek imati mlade i zdrave izdanke ove salate.

Prilikom presađivanja napravite razmak između sadnica kako bi rukola imala mjesta da raste i razvija se. Ova zdrava salata nije osjetljiva na sušu ali ukoliko je redovno zalivate razvijaće se brže i imati manje gorak ukus. Saksije sa ovom salatom postavite u sjenoviti dio terase kako je sunce ne bi „spržilo“. Rukola je zrela za berbu kad dostigne visinu između 7 i 8 santimetara, nemojte je čupati već je jednostavno podsiječite makazama do visine od 2 cm od zemlje i iz korijena će vrlo brzo nići nova mladica. One koje su se osušile ili iz nekog razloga ne niču zamijenite novim rasadom.

U zavisnosti od količine koju posadite rukolu na ovaj način možete gajiti za sopstvene potrebe i uvijek ćete znati da jedete kvalitetno i zdravo povrće.

Pročitajte: 7 superbrzih biljaka za uzgoj u bašti – Berba za manje od mjesec dana!

Zdravlje sa terase

Rukola je izuzetno zdrava i bogata vitaminima prije svega C i A, snažan je antioksidans i odlična za jačanje imuniteta ali i zdravu kožu, zube, kosti i oči. Vlakna iz ove biljke pomažu čišćenje crijeva, bogata je mineralima i sadrži visok nivo hlorofila koji štiti jetru zato je najbolje da se jede sirova u salatama koje su prave vitaminske bombe koje će učiniti čudo za zdavlje vašeg organizma. Međutim, može se koristiti i za pripremu raznih vrsta sosova, pesta ili za dekoraciju hrane.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI