Srijeda, 7 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvo7 superbrzih biljaka za uzgoj u bašti - Berba za manje od...

7 superbrzih biljaka za uzgoj u bašti – Berba za manje od mjesec dana!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Svima nam se dogodilo da u jednom trenutku poželimo brzo ubrati svježe voće i povrće iz naše bašte ili balkona. Međutim, većina biljaka uzima neko vrijeme da rastu i budu spremne za berbu. Ipak, postoje neke biljke koje rastu brže od drugih i mogu biti spremne za berbu u roku od mjesec dana.

Ove biljke mogu biti izvrsna opcija ako želite brz rezultat u vašoj bašti ili balkonu, ili ako jednostavno nemate puno vremena za čekanje. U ovom članku, predstavljamo vam 5 superbrzih biljaka za uzgoj koje možete ubrati za manje od mjesec dana, ove biljke su jednostavne za uzgoj i donose ukusne rezultate u kratkom vremenskom periodu.

Radič

Radič se može uzgajati u bašti ili u posudama, a može biti spreman za berbu za samo tri do četiri sedmice. Najbolje ga je uzgajati u proljeće ili jesen, kada je temperatura niža.

Salata

Salata se može uzgajati tokom cijele godine, a neke vrste salate, poput rukole ili baby zelene salate, mogu biti spremne za berbu za samo tri sedmice nakon sadnje.

Više o uspješnom uzgoju zelene salate pročitajte u tekstu: Zelena salata – Navodnjavanje i prihrana

Rukola

Rukola je zeljasta biljka koja ima blag i osvježavajući ukus. Uzgaja se u punom suncu ili djelimičnoj sjeni, a može biti spremna za berbu za samo tri sedmice.

Rotkvice

Rotkvice su vrlo brzo rastuće biljke koje su spremne za berbu za samo tri do četiri sedmice nakon sadnje. One se najbolje uzgajaju u proljeće ili jesen, kada je temperatura niža.

Mladi luk

Mladi luk može biti spreman za berbu za oko mjesec dana nakon sadnje. Može se uzgajati u bašti ili u posudama, a ima mnogo upotreba u kuhinji.

Pročitajte savjete za pravilnu njegu mladog luka: Ne dozvolite da vaš mladi luk bude uništen! Pročitajte savjete za njegovu zaštitu!

Baby špinat

Baby špinat je nježna salata koja brzo raste i može biti spremna za berbu za samo tri do četiri sedmice nakon sadnje.

Klice

Klice su mala zrna ili sjemenke koje su proklijale i koje se mogu jesti nakon samo nekoliko dana. Klice se mogu uzgajati kod kuće, a neke vrste sjemenki koje se mogu koristiti za uzgoj klica su pasulj, lucerka i alfalfa.

Važno je napomenuti da brzina rasta biljaka zaovisi od mnogih činioca, uključujući temperaturu, osvjetljenje, tlo i njegu. Stoga, ako tražite biljke koje brzo rastu i spremne su za berbu u roku od mjesec dana, važno je osigurati optimalne uslove za rast.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI