Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaLAKO SE GAJI I BERE CIJELE GODINE: Rukola je odlična salata i...

LAKO SE GAJI I BERE CIJELE GODINE: Rukola je odlična salata i prirodni lijek

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U svijetskoj kuhinji rukola se koristi već decenijama, a posljednjih nekoliko godina rukola je postala pravi hit u domaćoj ishrani. Ova mediteranska biljka bogata je vitaminima, a posebno je značajna u prevenciji raka dojke!

Rukola je kultura skromnih zahtijeva za toplotom i otporna je na mrazeve. Zato može da se proizvodi praktično cijele godine.

Ova biljka najbolje uspijeva na lakim pjeskovitim i srednje teškim zemljištima. Zemljišta treba da su neutralne reakcije mada može da se gaji i na zemljištima alkalne reakcije, na vlažnim i suvim zemljištima i veoma dobro podnosi sušu. Najbolje uspijeva na dobro osunčanim terenima, i ima prednost da joj vjetroviti uslovi ne smetaju.

Osnovna obrada se izvodi na dubinu od 20 cm, ali predsjetvena priprema mora biti jako kvalitetna zato što rukola ima izuzetno sitno sjeme, a gotovo se isključivo proizvodi iz sjemena. 

Đubri se sa oko 60-80 kg/ha azota, isto toliko fosfora, a zahtijevi za kalijumom su nešto veći oko 100-120kg/ha. 

Sjetva rukole može početi rano u proljeće, sredinom marta a zatim se sije sukcesivno svakih sedam dana kako bi i pristizanje zelenih listova bilo produženo čak do zimskih mjeseci.

Sije se na razmak redova oko 25 cm a u redu 3-5 cm pri čemu se troši oko 1,5-2 kg/ha sjemena. 

Od mjera njege treba primeniti samo zalivanje i redovno suzbijanje korova.

Berba listova počinje formiranjem rozete. Berba može ići pojedinačno ( beru se listovi) ili se čupa čitava rozeta. 

Kao salata, ali i dodatak supama i čorbama, rukola se koristi u brojnim svetskim kuhinjama. Pored prepoznatljivog ukusa, smatra se odličnim antioksidantom, a krase je i brojna lekovita svojstva, piše portal KoDren.

Iako se u svjetskoj kuhinji koristi već decenijama, rukola je poslednjih nekoliko godina postala pravi hit u domaćoj ishrani. Reč je o mediteranskoj samonikloj zeljastoj biljci iz porodice brokolija, kupusa, kelerabe, kelja… Ima blago-gorak ukus i za razliku od divlje, kultivisana rukola je krupnija i nije gorka. Bogata je vitaminom C, karotenom, vitaminima B-kompleksa, pektinom, kalcijumom, fosforom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i bakrom. Sastoji se uglavnom od vode i ima dosta ugljenih hidrata i belančevina. Sadrži aktivne sastojke koji imaju antikancerogena svojstva, pozitivno utiče na zdravlje i smanjuju rizik od mnogih bolesti. Rukola je posebno značajna u prevenciji raka dojke.

Šta liječi rukola

Ova biljka ima brojna ljekovita svojstva. Stručnjaci ističu da rukola čuva srce, smanjuje rizik od mnogih bolesti i sadrži materije koje imaju antikancerogena svojstva. Smatra se prirodnim antibiotikom, reguliše varenje, koristi se za lečenje čira, osteoporoze, hroničnog zatvora, prehlade i kašlja. Osim toga, rukola čisti krv, pospešuje lječenje bolesti jetre i smanjuje rizik od raka dojke. Bez obzira na to što ima specifičan ukus, najbolje je da se konzumira presna, u salatama, mada zadržava ljekovita svojstva i pri kuvanju.

Kako da koristite rukolu u kuhinji

Ova biljka ima brojna lekovita svojstva. Stručnjaci ističu da rukola čuva srce, smanjuje rizik od mnogih bolesti i sadrži materije koje imaju antikancerogena svojstva. Smatra se prirodnim antibiotikom, reguliše varenje, koristi se za lečenje čira, osteoporoze, hroničnog zatvora, prehlade i kašlja. Osim toga, rukola čisti krv, pospešuje lečenje bolesti jetre i smanjuje rizik od raka dojke. Bez obzira na to što ima specifičan ukus, najbolje je da se konzumira presna, u salatama, mada zadržava lekovita svojstva i pri kuvanju.

Kako da koristite rukolu u kuhinji

Rukola je na pijacama prisutna od maja do oktobra, a njena tamnozelena boja listova ukazuje na to da je sveže ubrana. Najbolje je da se iskoristi odmah posle nabavke jer stajanjem gubi hranljive sastojke, posebno vitamin C. Čuvajte je u frižideru, u hermetički zatvorenoj posudi, najduže tri dana.

RECEPT: SALATA OD RUKOLE

Sastojci:

  • 1 manja glavica zelene salate puterice (ili po polovina puterice i reckave salate)
  • 1 glavica radiča
  • 100 g rukole
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • 2 kašike hladno cijeđenog maslinovog ulja
  • morska so
  • 50 g narendanog parmezana

Priprema: Oprati i usitniti salatu, radič i rukolu, posoliti, sipati ulje, sirće i sve posuti parmezanom.

Izvor: Lepa i srecna

PROČITAJTE:

Sušenje šargarepe, crnog i bijelog luka – Priprema i proces

Šta je KUMKVAT, kako se jede i kako da sami uzgojite ovu ljekovitu voćku

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI