Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSadnja/sjetva povrća prema mjesečevom kalednaru za april 2023. godine

Sadnja/sjetva povrća prema mjesečevom kalednaru za april 2023. godine

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mjesečev kalendar sadnje povrća je alat koji se koristi u vrtlarenju kako bi se odredio najbolji trenutak za sadnju i uzgoj različitih vrsta povrća. Prema ovom kalendaru, datum sadnje ovisi o fazama mjeseca, odnosno o tome da li je mjesec u fazi rasta, padanja ili mirovanja. Vjeruje se da sadnja povrća prema fazama mjeseca može poboljšati rast i kvalitet usjeva, jer se smatra da tokom različitih faza mjeseca biljke imaju različite energetske potrebe i aktivnosti.

Mjesečev kalendar sadnje povrća može se koristiti na različite načine. Jedan od načina je uspoređivanje datuma sadnje s fazama mjeseca, a zatim planiranje sadnje u skladu s tim. Takođe se mogu koristiti i drugi faktori, poput klime, uslova tla i vrste biljke, kako bi se donijela odluka o najboljem trenutku za sadnju.

Važno je napomenuti da upotreba mjesečevog kalendara nije naučno potvrđena metoda za poboljšanje rasta i kvaliteta usjeva. No, neki vrtlari i poljoprivrednici vjeruju u njegovu učinkovitost i koriste ga kao pomoćni alat u svojim aktivnostima.

U nastavku su navedene neke od biljaka koje se mogu saditi u aprilu 2023. godine, prema mjesečevom kalendaru:

  • Od 3. do 6. aprila: luk, grah, grašak, špinat, salata
  • Od 7. do 10. aprila: mrkva, peršin, koraba, rotkvice
  • Od 14. do 17. aprila: kupusnjače poput brokule, cvjetače, kelja, crvenog kupusa
  • Od 20. do 23. aprila: paradajz, paprike, patlidžani, tikvice, krastavci
  • Od 27. do 30. aprila: mahune, bundeve, kukuruz, dinje, lubenice

Važno je napomenuti da se mjesečev kalendar ne smije koristiti kao jedini faktor prilikom odluke o sadnji biljaka. Ostali čimbenici poput klime, tla, dostupnosti sjemenja i lokalnih uslova takođe trebaju biti uzeti u obzir.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI