Petak, 7 Oktobra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZašto otpadaju cvjetovi krastavca?

Zašto otpadaju cvjetovi krastavca?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Krastavac je jednodoma biljka, što znači da se na jednoj biljci javljaju i muški i ženski cvjetovi.

Vrlo je lako razlikovati muške od ženskih cvjtova – ispod muških cvjetova nalazi se samo cvijetna drška, a kod ženskog cvijeta ispod cvijeta se nalazi zadebljanje koje podseća na zametak budućeg krastavca.

Ženski cvijet krastavca
Muški cvijet krastavca

Muški cvijet ima samo prašnike, a ženski cvijet ima žig tučka u cvijetu i plodnik ispod cvijeta. Prvo se pojavljuju muški cvjetovi, a oko sedam dana kasnije javljaju se ženski, koji su nešto krupniji. Uvijek ima mnogo više muških cvjetova, kako bi se osigurala oplodnja putem pčela i drugih insekata.

Jedna biljka krastavca formira u prosjeku 25-30 plodova. Taj broj biljka reguliše sama, zavisno od spoljnih uslova – dužine dana i kvaliteta svjetlosti, toplote, vlage, mineralne ishrane, količine ugljendioksida u vazduhu itd. Za proizvodnju u zatvorenom prostoru pronađene su forme koje zameću partenokarpno, tj. bez oplodnje.

Postoje i forme sa isključivo ženskim cvjetovima, ali za njihovo gajenje neophodno je pri sjetvi ubaciti bar 5 % biljaka sa muškim cvjetovima. Muški cvjetovi posle sazrijevanja polena i obavljene oplodnje se suše i otpadaju, da ne bi nepotrebno trošili hranu. Ženski cvjetovi u povoljnim uslovima ne otpadaju, ali ako se to desi, već je kasno za ispravke. Razloga za to ima mnogo.

Najčešći uzrok je izostanak oplodnje. U zatvorenom prostoru za ranu proizvodnju cvjetanje krastavca pada u vrijeme nepovoljnih temperaturnih uslova, ispod 13 ⁰C, kada pčele ne izleću iz košnica. To može da se riješi unošenjem bumbara u plastenik, koji lete ispod ove temperature, ali sigurnije je odabrati partenokarpne hibride.

Dešava se da oplodnja može da izostane prilikom nepravilnog izbora sorte ili hibrida, koji ima samo ženske cvjetove, a nema u blizini oprašivača sa muškim cvjetovima, koji cvjeta u isto vrijeme. Zato je vrlo važno kupiti sjeme u originalnom pakovanju i kod proverenog dobavljača, kako bi se izbjegle velike štete od falsifikovanog sjemena.

Nepravilna njega, čak i pored dobre oplodnje, može da izazove otpadanje ženskih cvijetova. Krastavac je subtropska biljka, pa zato traži visoke temperature za svoj razvoj. Temperature ispod 15 ⁰C i iznad 28 ⁰C izazivaju loše zametanje.

Dugotrajno hladno vrijeme, zalivanje hladnom vodom, sadnja ili sjetva u sijenci bez dovoljno svjetlosti, sve to može da dovede do opadanja cvjetova i smanjenja prinosa.

Poznato je da zalivanje krastavca odstajalom vodom ili iz bara i močvara, dovodi do povećanja prinosa. Hladna voda kod krastavca izaziva još i pojavu gorčine u plodu.

Voda iz prirodnih stajaćih voda ima i tu prednost što u njoj ima mnogo korisnih mikroorganizama, koji biljci daju razne imunostimulatore i korisne bioaktivne materije.

Kada i koliko je potrebno zalivati KRASTAVAC?

Gusta sadnja, sa više od 6-8 biljaka na m², zavisno od sorte i habitusa, može da bude uzročnik opadanja cvjetova.

Višak azota izaziva pojačan vegetativni porast na štetu generativnih organa, smanjen je broj ženskih cvjetova, a i oni koji zametnu brzo opadnu.

Najbolji prinos daju sjemenke stare 3-4 godine.

Mlađa semena, naročito iz prošle godine, daju biljke sa manjim brojem ženskih cvjetova. Tretman sjemena prije sjetve stimulatorima rasta – Cirkon, Slavol, aminokiseline i sl., može da riješi ovaj problem.

Izvor: domaćinska kuća

PROČITAJTE:

Krastavci i tikvice vam cvjetaju, a ne daju puno plodova? Evo u čemu je problem

Plodored – Za uspješno gajenje KRASTAVCA!

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

KAKO DA JABUKE TRAJU MJESECIMA – Odmah spremne za upotrebu, a...

Brz i lak način da jabuke traju mjesecima, a biće odlične kada želite ukusne kolače ili pite. Možda vam ne djeluje pratkično da čuvate jabuke...