Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKrastavci i tikvice vam cvjetaju, a ne daju puno plodova? Evo u...

Krastavci i tikvice vam cvjetaju, a ne daju puno plodova? Evo u čemu je problem

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tikve i tikvice vam cvjetaju već neko vrijeme u vrtu, ali nema ploda na njima, pa se već polako pitate šta nije u redu s vašim tikvama? Nema razloga za paniku, tikve, tikvice, krastavci i slično karakteristični su po odvojenim muškim i ženskim cvjetovima.

Upravo muški cvjetovi koji nemaju ploda prvi procvijetaju, dok ženski na kojima se razvija plod procvjetaju kasnije. Razlikovati ih je jako jednostavno: muški cvjetovi su na dugim uskim stapkama, dok ženski već i prije cvatnje imaju zadebljanje koje liči na plod, koji će se razviti nakon oplodnje.

 

 

 

Muški cvijet

 

 

Ženski cvijet

Na sljedećoj fotografiji se jasno vide 3 muška cvijeta tikve kako cvijetaju, i mali pupoljak ženskog cvijeta na vrhu stabljike. Zato, ako vam cvijetaju samo muški cvjetovi i još nema na pomolu ženskih, muške cvjetove možete pobrati i pohovati/pržiti – važe za poslasticu i ima mnogo recepata na internetu.

Krastavci takođe imaju različite muške i ženske cvjetove, a plodovi se dakle razvijaju samo  mjestu ženskih cvjetova.

Muški cvijet krastavca

 

 

 

 

 

 

Ženski cvijet krastavca

 

 

 

 

 

 

Tikve su karakteristične i po tome što se jako ukrštaju, a glavni krivac za to su pčele (i ostali insekti) koji ih oprašuju. Zato se preporučuje sve vrste tikvi saditi što dalje jedne od drugih, a ako želite skupiti sjeme i želite biti sigurni da neće doći do ukrštanja – najbolje je da sami oprašite tikvu.

Dakle odaberite muški i ženski cvijet prije nego procvjetaju, i u rano jutro, čim se otvore, otkinite muški cvijet, maknite spoljne latice koje vam smetaju, i prašnicima muškog cvijeta protrljajte tučak ženskog cvijeta – dakle prenesite polen s muškog cvijeta na ženski, i tako ga oplodite. Da bi bili sigurni da taj cvijet naknadno neće više biti oprašen nekom drugom vrstom, uzmite malo tankog kanapa ili gumicu i lagano zavežite cvijet odnosno njegove latice – on će kasnije otpasti, a vi ste sigurni da je tikva oprašena upravo onom vrstom koju ste željeli.

Takođe, ukoliko ne dođe do oplodnje kod cvijeta tikvi ili krastavaca, ne razvija se plod, nego ženski cvijet i plod u nastanku propada, gnjili ili se suši. Ako vam se slabo zameću plodovi, probajte i sami oprašivati cvjetove.

Izvor: biovrt.com

PROČITAJTE:

Kada i koliko je potrebno zalivati KRASTAVAC?

Pet SAVJETA za bolji rast KRASTAVACA

Ovako zalivajte krastavac i očekujte dobre rezultate

Prethodni članak
Naredni članak
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI