Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiGazirana voda za zalivanje biljaka - prednosti i primjena

Gazirana voda za zalivanje biljaka – prednosti i primjena

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Gazirana voda je skuplja u odnosu na negaziranu ali njenom upotrebom u vrtu možete učinkovito nahraniti svoje biljke, pokazala su istraživanja.

Prema naučnim istraživanjima, korištenje gazirane vode za biljke se pokazalo korisnim. Iako je skuplja u odnosu na negaziranu, njenom upotrebom u vrtu možete učinkovito nahraniti svoje biljke. Negaziranoj mineralnoj vodi se procesom karbonizacije dodaje ugljeni dioksid, odnosno CO2 pod visokim pritiskom i na taj način se stvaraju sitni mjehurići te ona postaje gazirana.

Prednosti korištenja gazirane vode za zalijevanje biljaka

Iako je gazirana voda skupa u usporedbi s običnom vodom, njenom upotrebom u vrtu se učinkovito i brzo mogu nahraniti biljke. Važno je za dobre razultate provjeriti sadrži li bitne elemente poput vodonik, ugljen dioksida i kiseonika, koji djeluju na izgradnju ćelijskih stanica biljaka. Sadržaj natrijuma u gaziranoj vodi je glavni katalizator vitalnih metaboličkih procesa. Bitno je da voda ne sadrži šećere.

Ova voda sadrži mnogo hranjivih sastojaka poput natrijuma, sumpora, kalcijiuma, magnezijuma, kalijuma i fosfora i korijenje ih brzo upija. Također, sadržaj ugljenika pomaže biljci da brže raste i povećava otpornost na sušu, jer biljka može uštedjeti više vode uz prisustvo veće količine CO2, piše balconygardenweb.

Kakva VODA je najbolja za ZALIVANJE povrća?

Kako primijeniti gaziranu vodu na biljke?

Prije zalijevanja je potrebno gaziranu vodu pomiješati s običnom u omjeru 50:50, a smjesa bi trebala biti sobne temperature, jer hladna voda nepovoljno djeluje na korijenje i može ograničiti rast biljke. Za snažan rast biljku je potrebno polako zalijevati kako bi voda sporije pritjecala u tlo i biljka imala dovoljno vremena da iskoristi prednost CO2 i hranjivih tvari. Bitno je da smjesa, obične i gazirane vode bude sobne temperature Također je važno da se biljka zalijeva pri dnu, a ne po lišću. Savjet je da se biljke zalijevaju gaziranom vodom jednom tjedno kako bi bile zdravije, ali nikako ne treba pretjerivati.

Izbjegavajte aromatiziranu vodu

Ako gazirana ili bilo koja druga voda koja se koristi za zaljevanje biljaka sadrži šećere, to može dovesti do promjene osmotskog potencijala biljaka i otežati korijenu usvajanje vode te ograničiti biljku da apsorbira esencijalne hranjive tvari.

Slatka voda takođe može privlačiti neke insekte, poput mrava koji napadaju korijenje, šireći tako gljivičnu infekciju i druge bolesti.

Izvor: agroklub.ba

PROČITAJTE:

10 zlatnih pravila za zalivanje biljaka tokom ljetnjih mjeseci

Spremite se za vrele ljetne dane – Kako da uštedite na vodi za zalivanje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI