Petak, 30 Septembra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPlodored - Za uspješno gajenje KRASTAVCA!

Plodored – Za uspješno gajenje KRASTAVCA!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Plodored predstavlja sistem biljne proizvodnje kojim se uvodi redosled u gajenju biljaka na određenoj površini kako u vremenu tako i u prostoru.

Glavni elementi plodoreda su:

1. plodosmjena (obuhvata vremensku smjenu usjeva)
2. poljosmjena (obuhvata prostornu smjenu useva)
3. odmor zemljišta.

1. Plodosmjena se definiše kao načelo prema kome se jedan usjev smjenjuje nekim drugim, tj. načelo da se gajenje jednog usjeva prekida za jednu,dvije, ili više godina, sjetvom i gajenjem nekog drugog, ili drugih usjeva na istom polju.

2. Poljosmjena se definise kao načelo prema kome se jedan usjev iz godine u godinu uvijek gaji na nekom drugom polju. Smjenjivanje usjeva po pojedinim poljima u toku jedne godine nosi naziv rotacija. Kada jedan gajeni usjev obiđe sva plodoredna polja na koja je proizvodna površina gazdinstva podeljena, završava se jedna rotacija i počinje druga. Prema tome, rotacija predstavlja vremenski period poslije koga jedan usjev ponovo dolazi na istu površinu.

3. Odmor zemljišta služi obnavljanju zemljišne plodnosti

KRASTAVAC U PLODOREDU

Krastavac u plodoredu dolazi na prvo mjesto. Najbolje uspijeva posle leguminoza, ranog kupusa i drugog ranog povrća.

Na istom mjestu ne treba ga gajiti najmanje 4 godine. Zbog relativno kratke vegetacije, veći broj sorata krastavaca, naročito krastavci za industrijsku proizvodnju, u plodored dolaze kao naknadne kulture (poslije graška, kupusa, salata, spanaća, ječma i pšenice).

Krastavac veoma dobro reaguje na đubrenje organskim đubrivima naročito stajnjakom, pa je poželjna sjetva na površinama koje su đubrene stajnjakom i to ne samo zbog povećane ukupne količine hraniva u zemljištu nego i zbog povećane koncetracije CO2 u vazduhu.

Predkultura krastavcu ne smije biti kultura koju napadaju iste bolesti, a posebno virusi (lubenica, paradajz, paprika, krompir).

Izvor: AgroSavjet

PROČITAJTE:

Krastavci i tikvice vam cvjetaju, a ne daju puno plodova? Evo u čemu je problem

Kada i koliko je potrebno zalivati KRASTAVAC?

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

bijeli luk

Ozimi bijeli luk – Jesenja sadnja i skladištenje

Kako bi sadnja lukovičastog povrća bila potpuna, ne smijemo zaboraviti ni na bližeg «rođaka» crvenog luka kojeg prepoznajemo pod nazivom bijeli luk ili češnjak. Bijeli...