Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZašto je važno provjetravanje plastenika i kada se obavlja?

Zašto je važno provjetravanje plastenika i kada se obavlja?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Provjetravanjem plastenika obezbjeđuju se optimalni uslovi za rast i plodonošenje biljaka, smanjuje se temperatura, reguliše vlažnost i sadržaj CO2.

Danas je sve veći broj ljudi koji žele da proizvode vlastitu hranu. Mnogi od njih imaju svoje plastenike, ali i hiljadu pitanja u vezi funkcionisanja plasteničke proizvodnje. Jedno takvo pitanje se odnosi i na temu provjetravanja (ventilacije) plastenika.

Provjetravanjem do optimalne mikroklime

Da bi smo u plasteniku obezbjedili optimalnu mikroklimu za pravilan rast i razvoj biljaka, plastenik je potrebno redovno provjetravati. Vazduh unutar plastenika vremenom postaje ustajao, prevlažan, prepun raznih gasova i potrebno ga je zamijeniti svježim vazduhom. Provjetravanjem se mijenaju ove karakteristike kako bi se uskladile sa potrebama gajenih kultura. Tokom ljeta provjetravanjem se smanjuje temperatura, a tokom zime se temperatura ujednačava u svim djelovima plastenika.

Osnovni zadaci provjetravanja su:

  • da se izmjeni ustajali vazduh u plasteniku, koriguje sadržaj CO2 i drugih plasteničkih plinova
  • da se smanji vlažnost (sprečava se kondenzovanje vode sa unutrašnje strane folije) i
  • da se snizi ili ujednači temperatura u zavisnosti od godišnjeg doba.

Dobar ventilacioni sistem potreban i najmanjim plastenicima

I najmanji plastenik bi trebao da raspolaže dobrim ventilacionim sistemom koji obezbjeđuje razmjenu vazduha. Tokom ljetnog perioda temperatura unutar plastenika se povećava i može iznositi i do 50ºC. Najčešće gajene kulture u plastenicima su paradajz, paprika, krastavc, a za njihov razvoj, rast i plodonošenje temperatura u plasteniku se treba kretati do 25-30ºC.Provjetravanjem i zasjenjivanjem se reguliše ovaj parametar gajenja u zatvorenom prostoru.

Na plasteniku treba da postoje otvori za provjetravanje, i to čeoni, bočni i krovni. Otvaranje ovih otvora se obavlja ručno, pomoću elektromotora ili upotrebom računarske opreme. Za amaterske plastenike najčešće je to ručno, a razmjena vazduha se vrši prirodnim putem. Prirodno provjetravanje se zasniva na razlici specifične težine toplog i hladnog vazduha i dejstva vjetra. Tokom dana koji je miran, bez vjetra, provjetravanje je slabo. Zbog ove pojave potrebno je u plastenik ugraditi odgovarajuće ventilatore.

Najčešći i najjednostavniji način za provjetravanje je čeoni otvor koji može biti različitih izvedbi. Tako postoje palstenici sa polaganjem vrata na zemlju, sa dvodijelnim vratima, zatim dvodijelnim vratima i lučnom klapnom te oni sa višedijelnim preklopivim vratima (kliznim) i lučnom klapnom.

Ukoliko se vrata otvaraju polaganjem na zemlju prilikom ulaska i izlaska iz plastenika gazi se folija na vratima i haba. Upravo zbog bržeg trošenja folije, ovaj način je nepraktičan. Lučna klapna se postavlja iznad vrata i otvara se zakretanjem. Otvaranjem klapne se omogućava provjentravanje manjeg intenziteta što je posebno važno prilikom rane proizvodnje. Na manjim objektima provjetravanje se može obavljati kroz vrata ili bočnim otvorima sa jedne strane. Za veće objekte potrebno je prilagoditi broj i veličinu otvora. Da bi ovakav način provjetravanja bio efikasan otvori za provjetaravanje treba da iznose 20-30% od ukupne površine tla plastenika. Visina na kojoj se nalaze bočni otvori je 70 cm iznad nivoa zemljišta. Na ovaj način se umanjuje uticaj hladnog vazduha na biljke.

Provjetravanje treba uskladiti sa nizom faktora

Previsoka temperatura i previsoka vlažnost umanjuju imunitet biljaka i dovode do pojave ožegotina i stvaraju uslove za pojavu biljnih bolesti i zbog toga je neophodno plastenik redovno provjetravati. Provjetravanje treba uskladiti sa fazom razvoja i zahtjevima prema temperaturi gajenih kultura, temperaturom i sadržajem vlage u plasteniku i okolini (vremenskim prilikama). Provjetravanje treba izbjegavati kada je magla, kiša ili neka druga vremenska nepogoda. Tokom noći otvori se zatvaraju, kao i kada pada kiša. Najbolje je provjetravanje obavljati između 11 i 17h, ali vrijeme i dužinu provjetravanja treba uskalditi sa svim ranije navedenim parametrima. Kod proizvodnje presadnica provjetravanje se vrši tokom dana i noći u zavisnosti od temperature i razvoja biljaka.

Izvor: Agroklub

PROČITAJTE:

Kako, kada i koliko treba zalijevati koje vrste povrća

LUBENICE: Voda je uslov uspjeha u ostvarenju visokih prinosa

Tečna organska đubriva

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI