Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img

Tečna organska đubriva

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Osoka predstavlja organsko đubrivo koje nastaje od tečnog dijela stočnih ekskremenata koje ne upija prostirka i koje se sakupljaju i čuvaju u jami-osočari. Hemijski sastav osoke je različit ali u prosjeku sadrži približno 98% vode; 0,8% organske materije; 0,22% N; 0,01% P2O5 i 0,45% K2O.

Za razliku od stajnjaka, u osoki su skoro svi elementi u lakopristupačnom obliku za biljke, kao kod vodorastvorljivih mineralnih đubriva, zbog čega je ona veoma pogodna za prihranjivanje.

Osočara

Ukoliko se koristi za prihranu, mora se obaviti njeno razblaživanje kako bi se spriječila pojava ožegotina na listovima biljaka. Razblaživanje se vrši vodom u odnosu 1:1-2. Ne preporučuje se prihrana osokom povrtarskih kultura, kao ni krmnog bilja u odmaklim fazama razvoja (sem u periodu pre kretanja vegetacije).

Ukoliko se osokom đubri zemljište bez kulture, odnosno predsjetveno, razblaživanje nije potrebno. Kao i kod stajnjaka, njeno iznošenje i rasturanje treba da se obavlja po oblačnom i hladnom vremenu i potrebno ju je odmah zaorati ili zatanjirati kako bi se spriječili gubici azota.

Osim osoke, u tečna organska đubriva spadaju i rastvori živinskog đubriva, komposta i humusa, kao i biljni oparci, uvarci i ekstrakti koji osim što su bogati hranljivim materijama, sadrže specifične materije koje imaju stimulativan efekat na rast i razvoj biljaka, a, takođe i fitocidno dejstvo. Tako se za ova đubriva koriste: valerijana, kopriva, maslačak, gavez, komorač, kamilica, kupusnjače i neven i dr.

Ova đubriva osim što se mogu kupiti kao gotova, jednostavno se mogu praviti i na sopstvenom gazdinstvu. Najčešće se prije upotrebe moraju razrijediti i to 1 litar na 5-20 litara kišnice (meke vode), dok je za folijarno prihranjivanje potrebno i veće (1:50).

Ova đubriva se koriste za prihranjivanje, između redova i biljaka, sistemom fertigacije kroz sistem za navodnjavanje i folijarno, tj. preko lista.

Upotreba ovih đubriva treba da bude u jutarnjim ili večernjim časovima, pri oblačnom vremenu bez vjetra.

Pročitajte još:

Koje djubrivo donosi najveće prinose?

Gorka so – ORGANSKO djubrivo od kojeg plodovi bujaju

Organska djubriva koja možete sami proizvesti

Preporuke stručnjaka kako najbolje čuvati stajnjak

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI