Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZašto dolazi do polijeganja rasada i kako ga spriječiti

Zašto dolazi do polijeganja rasada i kako ga spriječiti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kvalitetan i dobar rasad često je preduslov za uspješnu povrtarsku proizvodnju. Paraziti iz roda Pythium mogu da nanesu veliku štetu pri proizvodnji rasada, jer su uzročnici polijeganja.

Paraziti iz roda Pythium

Rodu Pythium pripada veliki broj vrsta, preko 100, i predstavljaju fakultativne parazite i obično žive u zemljištu bogatom organskim materijama. Parazitiraju veliki broj biljnih vrsta, a najčešće štete nanose povrtarskim biljkama.

Najosjetljivije su mlade biljke u fazi klijanja i nicanja, dok su za starije biljke ove gljive bezopasne. Štete su naročito izražene ako poslije sjetve nastupi nepovoljni period za klijanje i nicanje. Češćoj pojavi polijeganja rasada doprinose i teška i slabo drenirana zemljišta, visoka vlažnost i temperatura, slabo provjetravanje, niske temperature poslije sjetve, kada seme nema dovoljno energije za klijanje ili je preduboko posijano.

Svi spoljni faktori koji negativno utiču na klijanje i nicanje sijanaca pogoduju razvoju Pythium vrsta i pospješuju ostvarenje infekcije. Kada je zaraženo sjeme u pitanju, simptomi su takvi da ono ne klija, truli i raspada se. Tkivo klijanaca je jako osjetljivo i na njemu se u početku javljaju vodenaste pjege, koje se brzo povećavaju i cijela biljka propada. Na izniklim biljkama oboljeva korijen ili stablo u prizemnom djelu, koji dobijaju mrku boju i nekrotira. Oboljele biljke poliježu i na njima se javlja bjeličasta micelija, koja se širi i po površini zemlje u vidu paučinaste prevlake. Ova površinska micelija predstavlja samo nastavak unutrašnje micelije, koja se nalazi u zaraženom tkivu.

Propadanje biljaka

U toplim lejama ili u usjevu propadanje biljaka se javlja u obliku koncentričnih krugova, pri čemu nastaju „gola mjesta”. Starije biljke po pravilu slabije oboljevaju i na njima se mogu naći pjege na stablu, a kao rezultata patološkog procesa zaostaju u porastu i javlja se uvelost. Slične simptome na biljkama prouzrokuju i druge vrste gljiva kao na primjer Fusarium spp., Rhizoctonia spp., Phytophthora spp..

Proizvodnja rasada je najvažniji segment u povrtarskoj proizvodnji i samo ako se proizvede zdrav i kvalitetan rasad može se očekivati zadovoljavajući prinos i kvalitet. Za suzbijanje ove grupe patogenih gljiva (Pythium spp.) najvažnije i jedino efikasne su preventivne mjre.

Preventivne mjere

Neophodna je dezinfekcija zemljišta, kao i tretiranje sjemena fungicidima. Od agrotehničkih mjera korisno je vršiti:

Koristiti plodored jer se tako smanjuje populacija parazita. Preparati na bazi metalaksila-m i propamokarb-hidrohlorida koriste se u zaštiti paprike, paradajza, plavog patlidžana, krastavca, bostana, salate, kupusnjača, ali sa slabijim uspjehom ako nisu preduzete navedene preventivne mjere suzbijanja patogena.

Izvor: psss.rs

PROČITAJTE:

Prihrana za plodonosno povrće i mahunarke

Ovako uklanjajte donje listove paradajza i imaćete veći urod

Uzgoj i sadnja batata iz presadnica

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI