Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaPrihrana za plodonosno povrće i mahunarke

Prihrana za plodonosno povrće i mahunarke

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za uspješan uzgoj povrća potrebna je prihrana organskim i mineralnim đubrivima kako bi se omogućili dobri preduslovi za uzgoj i osigurala dovoljna količina lako pristupačnih hraniva.

Plodonosno povrće

Za plodonosno povrće poput paradajza, paprike, krastavaca, patlidžana na zemljištima koja su slabo snabdjevena fosforom i kalijumom kompanija Petrokemija preporučuje 500-700 kg/ha NPK 7-20-30 (50-70 g/m2), s tim da se 2/3 hraniva unose dubokom obradom u jesen ili rano u proljeće, a preostala 1/3 se unosi u zemljište prilikom pripreme za sadnju nekim rotirajućim oruđem. Pred sadnju može se dodati i Urea u količini 150-200 kg/ha (15-20 g/m2) ili Petrokemijas u količini od 200-250 kg/ha (20-25 kg/m2).

Oba hraniva sadrže oblik azota koji je postupno na raspolaganju biljci kroz određeni duži period. Tokom vegetacije obavljaju se dvije prihrane KAN-om ili ASN-om u količini 100-150 kg/ha (10-15 g/m2). Prva prihrana obavlja se nakon što se rasad dobro ukorijeni, a druga prihrana nakon zametanja prvih plodova. Urea i KAN se nalaze u malom pakovanju pod nazivom Florin 6 i Florin 7. Đubriva Petrokemijas i ASN uz azot sadrže i sumpor koji dodatno djeluje na povećanje kvaliteta plodova.

Mahunarke

Mahunarke, kao pasulj i grašak, takođe su kulture osjetljive na organska đubriva. Primjena organskog đubriva preporučljiva je samo na zemljištima koja su siromašna humusom. Pasulj i grašak su leguminoze za koje je karakteristično da na korijenju imaju simbiotske bakterije posredstvom kojih se djelimično snabdjevaju azotom iz vazduha i veoma je važno da u prvim fazama razvoja imaju na raspolaganju dovoljno azota dok ne počnu da koriste azot iz kvržica.

Zbog toga se u pri pripremi zemljišta za sjetvu primjenjuje 500 kg/ha NPK 7-20-30 (50 g/m2). Nakon rasipanja đubriva po proizvodnoj površini zemljište se preore ili prekopa. Trebalo bi izbjegavati pretjerano usitnjavanje jer može nastati pokorica, što otežava nicanje i može dovesti do nejednoličnsti usjeva. Prihranu u količini od 150 kg/ha KAN-a ili ASN-a (15 g/m2) je najbolje obaviti u ranim fazama rasta i razvoja odnosno u fazi tri lista kako bismo osigurali dovoljno azota za početni rast.

Izvor: agroprofit.com

PROČITAJTE:

Folijarna prihrana – Važna mjera u postizanju visokih prinosa

Prihrana biljaka za brz početak vegetacije

Prihrana biljaka kvascem /VIDEO/

Tečna organska đubriva

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI