Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoUzgoj i sadnja batata iz presadnica

Uzgoj i sadnja batata iz presadnica

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uzgoj batata iz presadnica može započeti već u drugoj polovici februara izborom zdravih i neoštećenih gomolja, mase 100 do 150 g, koji se postavljaju u drvene ili plastične sanduke te se zatrpaju supstratom za proizvodnju presadnica.

ŠTA JE BATAT

Batat je zeljasta trajnica. Lišće je izduženo i često srcolikog oblika. Korijen je duguljast i lagano ušiljen te može biti žute, narančaste, crvene, smeđe pa i ljubičaste boje. Budući da pripada porodici slakova, daje sličan cvijet oblika tube, bijele boje s ljubičastim krugom na bazi cvijeta uz stabljiku.

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Potječe iz Srednje i Južne Amerike. U Europi je do nedavno bio relativno nepoznata kultura te je njegova proizvodnja u Hrvatskoj tek u začecima. Zbog lošeg naziva koji dolazi iz engleskog jezika (sweet potato) krivo ga se povezuje s krumpirom, s kojim ne dijeli porodicu. U prehrani se upotrebljava kuhan ili pečen, a sadržava mnoštvo ugljikohidrata, vitamina (A, C, E, B6) i minerala (Cu, Mn, K, Fe). Budući da sadržava vrlo malo masti, idealna je prehrana sportašima. Koriste se mladi listovi i vršci biljke te sekundarna zadebljanja korijena, koja se često pogrešno nazivaju gomoljima. Ubraja se među najvažnije poljoprivredne kulture u svijetu.

KAKO SE SADI

Po m2 se posadi do 100 gomolja tako da se međusobno ne dotiču. Sanduci s gomoljima se smještaju u grijani plastenik u kojem se temperatura održava na 25 do 30 °C, a relativna vlaga zraka na 90 do 95 %. Također, supstrat u sanducima je potrebno održavati vlažnim. Dva do tri tjedna nakon sadnje počinje izbijanje izbojaka iz spavajućih pupova.

Kad izboji razviju 3 do 4 lista otkidaju se ili režu škarama. Nakon toga, na istim mjestima tjeraju novi izboji koji se otkidaju u 3 do 4 navrata. Po m2 se može dobiti 800 do 900 izboja.

Otkinuti izboji se također sukcesivno u više navrata presađuju (pikiraju) u polistirenske kontejnere sa 84 ili 104 lončića u kojima se ukorjenjuju. Ukorjenjivanje traje 20 do 30 dana, što znači da su presadnice spremne za sadnju na otvoreno oko 2 mjeseca nakon sadnje gomolja.

Sadnja na otvorenom planira se kada prođe opasnost od kasnih proljetnih mrazeva, što je u kontinentalnom dijelu Hrvatske oko 15. svibnja, a u mediteranskom dijelu oko 15. travnja, uz uvjet da temperatura tla nije niža od 10 °C.

Sadnja se najčešće obavlja na razmak 1,2 m x 0,3-0,4 m na uzdignute gredice, pokrivene polietilenskim (PE) malčem i postavljenim sustavom za natapanje kapanjem. Time se poboljšavaju uvjeti uzgoja i olakšava berba batata.

Neposredno prije sadnje na PE-malč foliji se izbuše rupe na navedene razmake i presadnice se sade. Nakon sadnje presadnice je potrebno zalijevati (navodnjavati) 3 do 4 dana tako da se što prije dobro ukorijene.

Izvor: agroportal.hr

PROČITAJTE:

RAK KROMPIRA: Bolest koja može da uništi čitave usjeve

Evo kako da spriječite klijanje krompira

Uzgoj krompira bez obrade tla – pod slamom ili sijenom

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI