Srijeda, 28 Jula, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZalivanje paprike - Na ovaj način povećava se prinos do 50%

Zalivanje paprike – Na ovaj način povećava se prinos do 50%

Navodnjavanje paprike je jedna od najvažnijih mjera bez koje je nemoguća proizvodnja paprike.

Zbog relativno slabo razvijenog korijenovog sistema, a dobro razvijenog nadzemnog dijela, paprika zahtijeva intezivno navodnjavanje.

U prvom periodu rasta i razvića, paprika ne troši velike količine vode, dok se protrebe za vodom povećavaju sa porastom, sa grananjem i formiranjem plodova.

Pravilno đubrenje paprike

Pri navodnjavanju treba imati u vidu da paprika traži dosta vode i vazduha u zemlji. Najvćei prinos paprike se ostvaruje pri održavanju vlažnosti do 80% PVK (Sadržaj vode koji ostaje u tlu 24 do 48 sati nakon obilnih kiša, navodnjavanja ili plavljenja naziva se poljski vodni kapacitet), a najbolja ekonomičnost je pri 70% PVK.

Pri određivanju količine vode mora se uzeti u obzir dubina razvoja korijenovog sistema. U prvim fazama rasta i razvoja većina korijena se nalazi na dubini 10-20 cm, dok se kasnije korijen pruža u sloju od 25-30 cm.

Kada je temperatura zemljišta niža od 20 ºC, navodnjavanje gubi značaj.

Veoma je važna temperatura vode za navodnjavanje. Rezultati istraživanja su pokazali da se  za 50% veći prinosi postižu pri navodnjavanju vodom temperature od 20-22 ºC u odnosu na temperaturu od 10-12 ºC. Najbolja temperatura vode je 25-27 ºC.

Prosječno u našim uslovima treba izvesti oko 8-10 zalivanja (sa 35-40mm) pri čemu u prosjeku treba 250-400 mm vode.

Pri navodnjavanju parpike vještačkom kišom treba koristiti fine rasprskivače da ne dođe do povrede plodova i listova biljake.

Izvor: AgroSavjet

PROČITAJTE:

Plamenjača paprike – Zaštita na prirodan način

Pravilno skidanje ZAPERAKA i PINCIRANJE paprike

Manjak kalcijuma u gajenju paprike i paradajza dovodi do štete na plodovima

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

maline

UMJESTO KUKURUZA, NIČE KIKIRIKI, RUŽE I MALINE – Novi trendovi u...

Prilagođavanje tržištu, klimatskim promjenama, nedostatku radne snage, ili sve to zajedno, tek, na Semberskim poljima,umjesto kukuruza, kupusa i paprike, sve je više parcela sa...