Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoSpriječite problem griženja repova kod svinja

Spriječite problem griženja repova kod svinja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Griženje repova kod svinja je pojava koju svaki stočar želi da izbjegne. Osim što izgledaju ružno, ova pojava ima negativan uticaj na njihovo zdravlje, a kroz rane na njihovom repu mogu da prođu bakterije koje izazivaju infekcije.

Ta pojava, ukoliko se ne spriječi na vrijeme, može da predstavlja dodatni trošak za liječenje životinje, a neophodno je i angažovanje veće radne snage. Ovaj problem, prema pisanju sajta Pigprogress, može da se reši dodavanjem većih količina slame u objekte sa svinjama. Takođe, potrebno je uvesti veći udeo svježe neprerađene hrane u njihovu ishranu.

Dodavanje slame pokazalo se najdelotvornijim u objektima gde je ova mjera redovno primenjivana. Uvođenje 8% sirovih hraniva u dnevne obroke takođe je dalo dobre rezultate.

Na nemačkoj farmi gde je eksperimentisano sa promenom režima ishrane, svinjama su davane sojine ljuspice, kaša od šećerne repe i ovas.

Stručnjaci preporučuju i da se životinjama obezbijedi dovoljno prostora. Rep, kako se napominje na tom sajtu, od velike je važnosti za zdravlje svinja, pa bi svakako trebalo obratiti više pažnje na njegov izgled. Ukoliko je uvijen, a prasići ga stalno pomjeraju, to je važan indikator da su životinje zdrave.

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik

Izvor: agromedia.rs

PROČITAJTE:

Nova pravila kod klanja svinja evo šta predlaže Evropska komisija

Surutka u ishrani svinja umanjuje troškove

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI