Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaManjak kalcijuma u gajenju paprike i paradajza dovodi do štete na plodovima

Manjak kalcijuma u gajenju paprike i paradajza dovodi do štete na plodovima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mogući su veliki problemi na plodovima povrća kada postoji manjak kalcijuma, naročito na paradajzu i paprici u vidu sušenja vrha ploda i ugnutih pjega. Na tako oštećenom plodu obično se razvijaju saprofiti, prije svega Alternaria spp.

Manjak kalcijuma

Ovakav tip oštećenja je posljedica nedostatka kalcijuma ili nemogućnost usvajanja ovog elementa od strane biljaka usljed visokih temperatura i nedostatka vlage u dužem vremenskom periodu.

Kako pobijediti manjak kalcijuma u gajenju paprike i paradajza

Djelimično se nedostatak kalcijuma može nadoknaditi folijarnom prihranom koja u svom sastavu ima kalcijum. Vrijeme primjene ovakve vrste prihrane je početak cvjetanja i tokom cvjetanja, ali je najbolje ova sredstva koristiti nakon analize zemljišta, jer često u zemljištu ima ovog elementa, ali usled nedostatka vlage biljka nije u stanju da ga usvoji. Redovno zalivanje može doprinjeti boljem usvajanju kalcijuma. Slični simptomi se javljaju na plodovima paprika koji su bili izloženi suncu.

Ako su  plodovi paradajza pri peteljci nedovoljno zreli radi se o nedostatku kalijuma. Može se desiti da usljed navodnjavanja rast pokožice ploda nije ravnomjeran i zato dolazi do pucanja plodova oko peteljke i razvoja sive truleži.

Za suzbijanje sive truleži primenjuju se botriticidi:

Teldor 500 SC, Switch , Signum i dr. uz praćenje karence!

Izvor: PSSS 

PROČITAJTE:

Plamenjača paradajza – Simptomi i zaštita

Kako da prepoznate dobar rasad paradajza

Stavite kolutove paradajza u saksiju: Evo šta će se desiti za 2 nedelje! /VIDEO/

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI