Nedjelja, 23 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiVoćari u RS neće moći da podmire ni domaće tržište

Voćari u RS neće moći da podmire ni domaće tržište

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović izjavio je za Srnu da će rod pojedinih vrsta ove godine biti prepolovljen, a kad su u pitanju šljiva i breskva gubice će biti i mnogo veći.

Prema njegovim riječima, zbog izuzetno loše godine, u Srpskoj će biti manjak domaćeg voća na tržištu, zbog čega će cijena biti mnogo veća.

“Kad je jabuka u pitanju, gubici su oko 50 odsto, dok je rod kruške umanjen i za više od 60 odsto. Proizvođači breskve i šljive imaju najveće gubitke. Na području Majevice gubici šljive su oko 80 odsto, dok je u Potkozarju šteta stoodstotna”, rekao je Dojčinović.

On je dodao da je rod maline, takođe, prepolovljen, ali da će malinari dobrim dijelom nadoknaditi gubitke dobrim kvalitetom i cijenom ovog voća.

“Problem je što je rod pojedinih kultura, kao što je jabuka, bio slabiji i prošle godine, tako da nemamo zaliha, pa će kompletna industrija koja se temelji na ovom voću biti veoma skupa”, istakao je Dojčinović.

Voćari iz Srpske, tvrdi on, neće biti u mogućnosti ni da snabdiju domaće tržište, ni da obezbijede dovoljne količine jabuke za izvoz u Rusiju.

Dojčinović je podsjetio da je ova godina za voćare loše počela s nepovoljnim vremenskim uslovima, a da im je probleme izazvala i epidemija virusa korona.

“Zbog loše epidemiološke situacije, strahujemo da ćemo imati problema i saorganizovanjem berbe”, rekao je Dojčinović.

On je pohvalio potez Vlade Republike Srpske, kojim će javne ustanove imati opbavezu da kupuju domaće proizvode.

“Voćarima to mnogo znači, pogotovo sitnijim proizvođačima. Oni bi na taj način imali sigurne kupce, a naše ustanove kvalitetan domaći proizvod”, napomenuo je Dojčinović.

Izvor: nezavisne.com

PROČITAJTE:

Cijena i plasman na tržištu sve više privlače proizvođače borovnice

Radnici na farmi zaraženi, vlasti naložile da se 93.000 vidri usmrti

Hrvatski povrtlari strahuju: Naši urodi će propasti

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI