Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiRadnici na farmi zaraženi, vlasti naložile da se 93.000 vidri usmrti

Radnici na farmi zaraženi, vlasti naložile da se 93.000 vidri usmrti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Odluka je doneta nakon što je otkriveno da je većina životinja zaražena koronavirusom.

Farma u selu La Puebla de Valverde u regiji Aragon, 200 kilometara istočno od Madrida, bila je pod nadzorom vlasti nakon što je supruga jednog od radnika bila pozitivna na koronavirus.

Joaquin Olona, šef poljoprivrednog sektora u regiji Aragona, rekao je novinarima u četvrtak da je još sedam radnika na farmi naknadno pozitivno testirano na koronavirus, među kojima je i suprug prvozaražene.

Vlasti su prvotno naložile izolaciju životinja, no nakon nekoliko nedelja, te nakon nekoliko rundi testiranja, odlučili su usmrtiti vidre koje su se uzgajale u svrhu krzna. Više od 80 posto uzoraka krvi životinja je pozitivno na koronavirus.

Secapiel, kompanija koja vodi jedinu farmu vidri u regiji, nije bila dostupna za komentar. Vlasti su javile da će kompanija dobiti finansijsku kompenzaciju.

Već je potvrđeno da se virusom mogu zaraziti i drugi sisavci, uključujući mačke i pse. Ranije su slučajevi zaraženih vidri pronađeni u Danskoj, koja je najveći svetski proizvođač krzna od vidri. Danske vlasti naredile su da se 11.000 životinja usmrte sredinom juna.

Slučajevi su pronađeni i u Holandiji i životinje su usmrćene kako bi se sprečilo širenje zaraze na ljude. One su pokazivale minimalne respiratorne probleme, a od prve pojave slučajeva sredinom aprlila usmrćeno je preko 500.000 vidri s 13 od 115 različitih farmi u zemlji, prema izveštaju Vašington posta.

Holandija će takođe zabraniti farme vidri od 2023. godine zahvaljujući zakonu koji je izglasan pre izbijanja krize koronavirusa.

Izvor: B92

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI