Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoZelena rezidba - Mjera koju trebate obaviti do kraja jula!

Zelena rezidba – Mjera koju trebate obaviti do kraja jula!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zelena rezidba može da ispolji i pozitivne i negativne efekte i zato je veoma važno da se odredi pravo vrijeme i način njenog izvođenja.

Veoma bitno da se obavi zelena rezidba koja će sprječiti bujnost i regulisati ravnomjernu osvjetljenost krune stabla kako bi se pripremio rod za iduću godinu i kako bi voće što bolje rodilo.

Rezidbom na zeleno postiže se i bolja obojenost plodova, što se posebno odnosi na sorte jabuka sa crvenom pokožicom, a ujedno omogućava se i bolja i lakša zaštita od biljnih bolesti i štetočina. Iz tih razloga zelena rezidba se najviše preporučuje kod bujnih sorti koje su kalemljene na bujnim podlogama kao što su: Gloster, Greni Smit, Jonagold i druge. Zelenom rezidbom ne bi trebalo uklanjati više od 30 odsto zelene mase po stablu, jer u suprotnom može doći do poremećaja fotosinteze, a samim tim i slabe ishranjenosti plodova, kao i do pojave sunčanih ožegotina na plodovima.

Prilikom zelene rezidbe jabučastih i koštičavih vrsta i sorti voćaka, najviše se primjenjuje – povijanje, savijanje, pinciranje, potpuno uklanjanje, djelimična defloracija. Zelena rezidba se obavlja u toku ljetnjih meseci (juni, juli), obično savijanjem izbojaka iz tekuće vegetacije (posebno bujnih i suvišnih izbojaka).

Ljetno orezivanje neizostavno je u gajenju voća. Ovoj mjeri poljoprivredni proizvođači neopravdano pridaju malo značaja, a jedan od razloga je što se vrijeme njenog izvođenja poklapa sa drugim poljoprivrednim radovima pa se zbog toga ova operacija zapostavlja. Izvodi se u zavisnosti od vrste i namjene, od kraja juna do kraja jula.

PROČITAJTE:

Rezidba jabuke u rodu

Kako podmladiti voćku, a kako njegovati stari zasad?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI