Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiHrvatski povrtlari strahuju: Naši urodi će propasti

Hrvatski povrtlari strahuju: Naši urodi će propasti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

ZAGREB – Iako su gotovo svi trgovački lanci i industrijski prerađivači povrća za vrijeme prve koronakrize najavljivali povećani i poboljšani otkup domaćeg povrća, podaci o uvozu u prva tri mjeseca pokazuju da se uvoz čak i povećao.

“Zbog straha od nedostatka povrća njegova proizvodnja je ovog proljeća u Hrvatskoj povećana, što je i bio cilj, da se podigne samodostatnost u ovoj proizvodnji. Urod je ove godine dobar, ali ga proizvođači u trenutku kada ono dolazi na tržište nemaju kome prodati jer im otkupljivači ruše otkupne cijene ispod proizvođačke cijene. Nažalost, izostao je turizam i turistička potrošnja kao jedan od bitnih kanala prodaje, a nastavljeni su rast uvoza i plasman jeftinog povrća i tržišnih viškova iz EU i tržišta regije kroz trgovačke lance. Kupujete domaće povrće, gledajte deklaracije, obratite se svojim susjedima poljoprivrednicima koji proizvode domaće povrće jer je to jedan od načina da zaštitimo domaću poljoprivrednu proizvodnju”,  kaže predsjednik HPK Mladen Jakopović.

“Domaći proizvođači su očajni jer danas nemaju svoju robu kome prodati i prijeti nam situacija da urod ostane na poljima umjesto da se prodaje na trgovačkim policama i na tržnicama. Nažalost, na tržištu se i dalje pojavljuje uvozna roba niske cijene koja dovodi u pitanje opstanak i dalju budućnost ove proizvodnje”,  kaže Vjekoslav Budanec, predsjednik Odbora za povrtlarstvo i krompir HPK.

Hrvatska je tako u prva tri mjeseca ove godine uvezla 56.072 tona povrća u vrijednosti od čak 46,37 miliona evra i ostvarila minus u spoljnotrgovinskoj razmjeni povrća od čak 41,28 miliona evra jer je hrvatski izvoz bio samo oko 6.000 tona u vrijednosti malo višoj od pet miliona evra.

(Jutarnji list)

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI