Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOprezno s kantarionom – Stručnjaci objašnjavaju kada je on opasan

Oprezno s kantarionom – Stručnjaci objašnjavaju kada je on opasan

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Oprezno s kantarionom jer djeluje na mentalno zdravlje, živčani sustav, pri uzimanju kontracepcijskih pilula i kod operacija.

Gospina trava, kantarion, gorčac, ivanje zelje, zvončac – sve su to narodni nazivi za jednu od najvrjednijih ljekovitih biljaka latinskog naziva «Hypericum perforatum».

Dokazano je da kantarion pomaže kod blage i srednje depresije, pa se pripravci od ove biljke u čitavom svijetu koriste kao lijek.

No kao i svaki lijek, kod nekih ljudi sastojci ove ljekovite biljke mogu izazvati neželjene posljedice, takozvani «serotoninski sindrom».

Kanadski znanstvenici koji su to otkrili kažu da pacijenti koji su osjetljivi na serotoninske preparate trebaju biti oprezni jer nakon uzimanja kantariona.

Neželjena dejstva

Naime, neki od njih mogu imati probleme s mentalnim zdravljem, živčanim sustavom, glavobolje, mučninu, proljev i drhtavicu.

Čak je zabilježen slučaj pacijenta koji je gubio kosu zbog toga što je koristio kantarion u prehrani, a nedavno je otkriveno da spomenuti «serotoninski sindrom» izaziva istovremeno uzimanje kantariona i antidepresiva.

Utjecaj kantariona istraživao je i dr. Adams, koji također upozorava da ova biljka može biti štetna ako se uzima za vrijeme terapije s nekim drugim lijekovima – primjerice,  oralnim kontracepcijskim pilulama i antidepresivima iz skupine «inhibitora».

Kod hirurških operacija u kombinaciji s nekim drugim lijekovima kantarion može izazvati i nekontrolirano zgrušavanje krvi.

Srećom, kantarion izaziva ovakve posljedice kod vrlo malog broja ljudi, ali prije nego što ga uzmete, pitajte liječnika za savjet!

I OVO JE BILJE KOJE TREBA UZIMATI PAŽLJIVO

  • Ginko – potiće razdražljivost i mućninu

Osim domaćeg ljekovitog bilja, trebate paziti i kad uzimate ono koje na dolazi iz drugih krajeva. Neke od tih biljaka su vrlo ljekovite, ali nismo na njih navikli pa ponekad ne znamo kada se ne smiju uzimati.

Tako je i sa ginkom. Treba odrediti tačnu količinu koja vam odgovara i pridržavati se uputa za korištenje jer ginko može izazvati razdražljivost, mučninu i povraćanje.

Trudnice, žene koje doje i djeca ne bi trebali uzimati pripravke od ginka.

  • Ginseng – nije za trudnice, srčane bolesnike i šećeraše

Nakon 14 dana uzimanja ginseng može uzrokovati napetost i pojačan rad srca, pa ga treba koristiti tačno prema uputama.

Kod žena može izazvati postmenopauzalno krvarenje iz maternice, zatim bol i napetost u dojkama. Ako se to dogodi, treba odmah prestati s terapijom.

U trudnoći, kod nesanice, promjene na dojkama, visokog tlaka, srčanih bolesti i šećerne bolesti ne bi trebalo uzimati preparate od ove biljke.

Izvor: alter.plus

PROČITAJTE:

Ivan čaj – Tradicionalni ruski čaj za sve

Ova BILJKA usporava starenje, a Hitler je po nju poslao u Rusiju TAJNU EKSPEDICIJU

Ovih 5 BILJAKA, koje rastu kraj puta, mogu da vam SPASU ŽIVOT

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI