Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiCijena i plasman na tržištu sve više privlače proizvođače borovnice

Cijena i plasman na tržištu sve više privlače proizvođače borovnice

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Visoka cijena i dobar plasman na tržištu sve više privlače i proizvođače borovnice. Srpčanin Bojan Vidović borovnicu uzgaja već pet godina.
Vidović je proizvodnju počeo na tri dunuma, da bi danas uzgoj proširio na pet dunuma zemljišta, na kojima je 1.400 sadnica. Ove godine očekuje rekordan prinos, i do pet tona.
Bojan od 2015. godine uzgaja borovnicu u svom rodnom kraju. Kroz praksu i na sopstvenim greškama uspio je da nauči sve o ovoj proizvodnji, ali i da postigne solidne rezultate. U zasadu ima nekoliko sorti, ali preporučuju se bar tri radi oprašivanja. Najbolje se pokazala sorta djuk.
Pojašnjava da su se odlučili za borovnicu zato što su imali optimalne uslove za tu kulturu.
– Prvo smo dobro analizirali da vidimo koja bi kultura ovdje mogla da uspije i odlučili smo se za borovnicu. Imamo sorte djuk, čelger i još neke. Obrađujemo tri dunuma i imamo još jedan voćnjak od dva dunuma – kaže Bojan Vidović.
Počeci nisu bili jednostavni, ali preovladala je upornost, pa se rad počeo isplaćivati. Sa plasmanom nema problema, a dogodine očekuje izvoz na inostrano tržište i u pregovorima je sa otkupljivačima iz Poljske.
Bojan kaže da ima zainteresovanih za njihovu borovnicu, jer je plod kvalitetan. Planiraju da ove godine borovnicu plasiraju na domaće tržište, a sljedeće već imaju velike šanse za izvoz.
Podsticaje za ovaj vid poljoprivredne proizvodnje ostvaruje kroz kapitalne investicije, mrežu, sadnice i navodnjavanje. Berba je počela prije mjesec dana, a ove godine očekuju prinose do pet tona. Kilogram borovnice na tržištu košta pet evra. Iako su ulaganja velika, proizvodnja borovnice može biti isplativa.

Izvor: eKapija

PROČITAJTE:

Kako da uzgojite borovnice na terasi

Savjeti za sadnju borovnica

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI