Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaVegetativno razmnožavanje sobnog cvijeća

Vegetativno razmnožavanje sobnog cvijeća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vegetativno razmnožavanje sobnog cvijeća može se vršiti na više načina: razmnožavanje dijeljenjem bokora, rizomima, reznicama, lukovicama, poleganjem. U ovom tekstu donosimo vam savjete koji će vam biti od pomoći prilikom razmnožavanja saksijskog cvijeća.

Razmnožavanje dijeljem bokora

Ovo je jedan od najkorišćenijih načina vegetativnog razmnožavanja, a može se primijeniti kod onih biljaka koje imaju dobro razvijen korijenov sistem i veliku izbojnu snagu (aspidistra, kala, ciperus, spatifilum). Razmnožavanje podijelom bokora, obaviti u periodu mirovanja biljke, nikada pred cvjetanje, na taj način da svaki dio sadrži odgovarajući dio korijenovog sistema i dobro razvijen izbojak.

Razmnožavanje rizomima

Obavlja se tako što se prave reznice od zadebljalog podzemnog stabla. Svaka reznica treba da ima 2-3 vegetativna pupoljka (npr. kivija).

Razmnožavanje krtolama

Obavlja se sadnjom samih krtola, kao i podjelom okaca na krtolama, iz kojih izrastaju nove biljke (ciklama, gomoljasta begonija).

Razmnožavanje reznicama

Ovo je veoma čest način razmnožavanja, veoma primjenjen i korišćen. Prema dijelu biljke sa kojeg su uzete reznice, one mogu biti od stabla, lista i korijena. Reznice od stabla (dijelovi stabla dužine 6-10 cm) mogu biti vršne ili od dijelova stabla. Kod vrsta sa krupnim listovima, obavezno redukovati lisnu površinu na reznicama na 1/3 (lantana, tredeskancija, azalea i dr.).

Reznice od lista čini list, ili dio lista, koji postavljeni u odgovarajuće uslove sredine, razvijaju korijen i nadzemni dio biljke. I kod ovog načina, kod vrsta sa krupnim listovima, poželjno je redukovati lisnu površinu (kraljevska begonija, sansevieria), a kod avričke ljubičice za reznicu se koristi cijeli list, sa lisnom peteljkom dugom oko 1,5 cm, a iz presjeka lisne peteljke se razvija nova biljka.

Reznice iz korijena se koriste kao način razmnožavanja kod biljaka, koje imaju sposobnost da na mjestima presjeka obrazuju adventivne korjenove.

Razmnožavanje reznicama se može obavljati tokom cijele godine, ali je za saksijske biljke najoptimalnije vrijeme januar-april. Sve reznice moraju biti isječene oštrim nožem, glatkim i kosim rezom.

Kod ožiljavanja reznica, osnovno je održavati ravnomjernu temperaturu supstrata i vazduha, visoke vrijednosti relativne vlage vazduha, i ravnomjernu vlagu supstrata. Po ožiljavanju mlade biljke se presađuju u zasebne saksije.

Priprema reznica od stabla: 1 i 4 – pravilno pripremljene reznice, 2 i 3 – suviše nizak i visok rez, 5 – raznica u saksiji, premna za ožiljavanje

 

Skidanje izbojaka sa stabla matične biljke – reznica se sadi i ožiljava, a vrh zakida

 

Razmnožavanje kaktusa dijeljenjem stabla i fiksirana reznica na ožiljavanju

 

Razmnožavanje oleandera: izgled reznice, ožiljavanje u boci s vodom, ožiljena i posađena reznica.

Razmnožavanje lukovicama

Karakteristično je za lale, amarilis, zumbul, a dubina sadnje lukovice, zavisi od njene veličine.

Razmnožavanje poleganjem

Ono se obavlja na taj način što se izbojak postavi u horizontalni položaj i prekrije slojem zemlje, a vrh izbojka uz zemlju, kako bi se spriječilo pomijeranje, a po ožiljavanju odsijeću onoliko dijelova izbojka koliko se mjesta na izbojku ožililo (filodendron, scindapsus, bršljan se mogu razmnožavati na ovaj način iako se razmnožavanje poleganjem veoma rijetko koristi u cvjećarstvu).

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Razmnožavanje muškatli iz sjemena i reznica

Donji dio stabla kod biljaka je ostao bez listova, biljka je previše visoka, listovi su samo na vrhu – Margotiranje je rješenje!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI