Nedjelja, 3 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeBožur pored svog prelijepog izgleda ima i ljekovita svojstva

Božur pored svog prelijepog izgleda ima i ljekovita svojstva

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Božur (Paeonia officinalis) je manje poznat kao ljekovita biljka jer, gotovo da je nezahvalno očekivati da ovaj divni cvijet još i liječi – zar nije dovoljno to što uljepšava svijet? Ali, vrlina nikad ne ide sama. Priroda je u svojoj velikodušnosti božuru dala i snažna ljekovita svojstva. 

Božur u svijetu i kod nas

U šumama Sibira raste samonikli, divlji božur koji se smatra posebno ljekovitim, a zovu ga Marijin korijen u imenu je već sadržana informacija o najljekovitijem dijelu biljke – korijenu, ali za lijek se koriste i same latice ovog cvijeta.

Sibirci, kao i Tibetanci u svojoj čuvenoj tradicionalnoj medicini koriste ovo rastirnje za liječenje čira na želucu, reumatizma, podagre i epilepsije. Božur pomaže i u zasustavljanju krvarenja, liječi groznicu i bolesti crijevnog trakta.

Kod nas po vlažnim planinskim livadama raste divlji božur ili evropska planinčica, koji je takođe ljekovit. Zanimljivo je da se, poslije kultivisanja, bezbrojni prašnici samoniklih božura pretvaraju u cvjetne latice pitomih sorti. Ali, to nije jedina misterija: ne zna se zbog čega neke vrste božura ne luče nektar, dok ga druge, kroz posebne otvore izobilno nude mravima i drugim sitnim insektima koji im pomaću u samooprašivanju.

Ono što je takođe vrlo neobično jesu rezultati hemijske analize božura. U njemu su otkrivena etarska ulja, adstrigenti, glikozid salicin i druga jedinjenja, kao i čitav niz mikroelementa među kojim hrom i stroncijum. Upravo to posljednje otkriće daje objašnjenje zašto je božur u kineskoj medicini ulazio u sastav ljekarija protiv raka.

U ruskim apotekama može se naći preparat (tinktura) na bazi divljeg božura, koja se primjenjuje kod neurasteničnih stanja, težih oblika nesanice i drugih nervnih oboljenja. U nedostatku gotovih sredstava, u domaćim uslovima može se napraviti lijek za jačanje nerava i bolji san, od korijena božura i dobrog, prirodnog vina. Ovaj napitak je dobar i kao lijek protiv groznice. Sjeme božura usitnjeno u prah, uzeto sa malo vode i vina, liječi slabost, nesvjesticu, vrtoglavicu, navalu krvi u glavu i rastrojstvo nerava izazvano uzrujanošću ili epileptičnim napadom.

Tradicionalna medicina

U tradicionalnoj medicini odvar korijena božura primjenjuje se za ispiranje zagnojenih rana i čereva koji se potom, pospaju prahom od korijena što dovodi do bržeg zarastanja i iscjeljenja. Istinskim ljubiteljima prirode poznato je da se božur mnogo lakše istrjebljuje nego što se obnavlja (ima dug period razvoja mladih izdanaka) i da ga treba posebno čuvati od nestajanja.

Kultivisani božur pretvara skromne vrtove u pravu svetkovinu lampiona živih boja i unosi dašak nekih dalekih i mirnih vremena, kada su bolesti bile rijetkost i kada je korijen božura mirovao netaknut pod zemljom i po čitavih sto godina transformišući njene sile u opipljivu ljepotu.

Prah korijena božura za smirenje

Uzima se korijen ubran u septembru, osušen i usitnjen u prah, dva do tri puta dnevno, na vrh noža sa malo dobrog vina.

Prah od sjemena božura

Koristi se protiv slabosti, nesvjestice, promuklosti, rastrojstva nerava: uzima se sjeme božura usitnjeno u prah 2-3 puta na dan, na vrh noža sa malo vode ili vina.

Odvar korijena božura

Koristi se za spoljnu upotrebu i ispiranje rana: 10 g korijena kuva se u 1 l vode, koji služi za ispiranje. Poslije ispiranja, rana se pospe prahom od korijena.

Napomena:

  • navedene količine za unutrašnju upotrebu ne smiju se prekoračiti, jer mogu izazvati povraćanje
  • upotrebu božura koristiti samo uz nadzor kvalifikovanog travara ili ljekara
  • ne upotrebljavati bez svjetovanja sa stričnom osobom

Izvor: agrosavjet.com/ Literatura: Prirodom do zdravlja, Vera Horvar, str.41.

PROČITAJTE:

Smilje – Ubrane cvasti ovako tretirajte da biste sačuvali ljekovita svojstva

Krasula – Da li ste znali da ima ova ljekovita svojstva?

Margareta – Sadnja, uzgoj, ljekovita svojstva

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI