Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaZa bujno cvijeće i povrće - Napravite tečno đubrivo od kore banane...

Za bujno cvijeće i povrće – Napravite tečno đubrivo od kore banane i ljuske od jajeta

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Đubrivo od kore banane i ljuske od jajeta – Kada pomiješate ljusku od jajeta i koru od banane dobijate veoma hranljiv rastvor za svoje biljke. U ovom tekstu donosimo vam jednostavna uputstva za pripremu ove prihrane.

Prihrana se može koristiti za cvijeće kao i za sve druge biljke.

Kora od banane sadrži kalijum, fosfor i kalcijum, dok ljuske od jaja pored ovih hranljivih elemenata sadrže i magnezijum, natrijum i oko 5 % organske materije koja je od velikog značaja za kvalitet zemljišta.

Priprema đubriva od kore banane i ljuske od jajeta

Potrebno je isjeckati kore od banane i izmrviti ljuske od jajeta (onoliko koliko imate u trenutku kada pravite đubrivo) zatim to ubaciti u plastičnu flašu kojoj ste prethodno odsjekli vrh, zaliti vodom, poklopiti i ostaviti da odstoji tri dana. Tečnost će tokom stajanja dobijati tamnu boju, a voda će postati bogata neophodnim mineralima za bolji rast i razvoj biljaka.

Nakon tri dana sadržaj procijedite i vaše tečno đubrivo je spremno za upotrebu. Prednost ovog đubriva je što banane i jaja koristimo tokom cijele godine pa redovno možete praviti ovu prihranu koju će vaše biljke obožavati.

Možete zalivati cvijeće u saksijama ili biljke u bašti. Dovoljno je da svakoj biljci obezbjedite po jednu čašu ovog tečnog đubriva nedjeljno i to će rezultirati ljepšim i bujnijim cvjetovima ili kvalitetnijim plodovima ukoliko biljke plodonose.

Ukoliko nemate ljuski od jajeta, možete napraviti i tečno đubrivo od kore banana koje je takođe veoma hranljivo, postupak pripreme pogledajte u videu:

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

NE BACAJTE LJUSKE OD JAJA – Napravite sjajno đubrivo za vaše biljke!

Kako napraviti tečno đubrivo od maslačka i insekticid – Recept i primjena

Evo kako da napravite organsko tečno đubrivo: Ovo djeluje kao raketno gorivo za rast svih biljaka!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI