Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeRazmnožavanje muškatli iz sjemena i reznica

Razmnožavanje muškatli iz sjemena i reznica

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ima oko 250 vrsta muškatli, ali su tri najzastupljenije kod ljubitelja cveća – Pelargonium zonale, Pelargonium peltatum, Pelargonium grandiflorum. „Zonale“ su pogodne za ozelenjavanje balkona i terasa sa žardionjerama.

Odlikuju se mesnatim stablom koje ima tendenciju odrvenjavanja u osnovi. Listovi su bubrežastog oblika, maljavi, sa karakterističnom šarom u obliku vijenca mrke boje, pa otuda i naziv – zonale. Cvjetovi su krupni u loptastim cvastima.

Mogu biti različite punoće i boje i najčešće su jednobojni.

Viseća muškatla (peltatum) ima padajuće stablo sa brijnim sitnijim cvjetovima i uglavnom se gaji u žardinjerama na terasama. Grandiflorum je muškatla pogodna za sadnju u saksijama. Odlikuje se krupnim cvjetovima, ali cvjeta samo jednom (maj-jun).

Muškatle se razmnožavaju na dva načina – vegetativno reznicama i generativno – sjemenom.

Za uzimanje reznica bira se razvijena i zdrava biljka. Reznice se skidaju u jesen (avgust-novembar) ili u proljeće (februar-april) u dužini 8-10 cm. Skinute reznice se zabadaju u plastične sandučiće, saksije napunjene vlažnim supstratom. Ožiljavanje traje do mjesec dana na temperaturi oko 22 stepena. Početkom februara biljke treba presaditi u veće saksije (veličine 11-12 cm). Takođe, tada treba obaviti i pinciranje, koje će pospešiti veći broj izbojaka. Pinciranje se ne preporučuje kod prolećnog razmnožavanja jer se tako produžava vegetacija a cvjetanje je kasnije.

Sjemenski način razmnožavanja obavlja se obično u januaru. Sjeme se seje u pikir-sandučiće i uz optimalnu temperaturu od 22 stepena niče za desetak dana. Tri-četiri nedelje nakon sjetve obavlja se presađivanje u saksije prečnika 7-8 cm, a početkom aprila završno presađivanje u saksije veličine 11-12 cm.

Sjetva sjemena je skuplji način od razmnožavanja reznicama, ali jeftiniji od kupovine gotovih biljaka na tržištu. Treba pratiti samo uputstva sa kesice.

Izvor: mojeselo

PROČITAJTE:

Evo kako da sačuvate muškatle preko zime

Muškatle imaju svoju simboliku u kući – Evo šta privlači omiljeno cvijeće mnogih dama

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI