Nedjelja, 3 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeDonji dio stabla kod biljaka je ostao bez listova, biljka je previše...

Donji dio stabla kod biljaka je ostao bez listova, biljka je previše visoka, listovi su samo na vrhu – Margotiranje je rješenje!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Margotiranje se svrstava u mjere njege sobnog cvijeća, a ono pomaže odgajivačima da svoje prestarele, odrasle biljke koje su djelimično izgubile na vitalnosti i donji dio stabla kod biljaka ostao u potpunosti bez listova, a samo vrh biljke vegetira, spasu od propadanja.

To se odnosi na vrste kao što su fikus, aralija, dracena, difenbahija. Gornji dio stabla ovih biljaka, koji je još uvijek prekriven snažnim listovima može se ovim postupkom odvojiti od donjeg dijela stabla.

Margotiranje se sastoji u sljedećem:

Na oko 10-15 cm ispod gornjeg dijela stabla sa listovima, na stablu napravitii oštrim nožem rez, u koji se ubacuje kamenčić koji stvara odgovarajući razmak dijelova stabla koji je urezan. Zatim se ozlijeđeno mjesto prekrije dobro navlaženim tresetom, obavije mahovinom, može i folijom i dobro uveže.

Poslije izvjesnog vremena, 3-5 nedjelja na zarezanom mjestu stabla formiraće se nov žilni sistem, gornji, ožiljeni dio sabla se odsijeca od donjeg dijela, a dobijena nova biljka presađuje u novu saksiju sa odgovarajućom hranljivom zemljom.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Kako da spasite kućno cvijeće – Dodajte samo 1 sastojak u vodu!

Zalivanje cvijeća mlijekom? I još mnogo korisnih trikova za cvijeće bez mane!

Radite ovo redovno i cvijeće će vam duže cvjetati

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI