Petak, 12 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSpatifilum ili Ženska sreća - Njega, presađivanje i razmnožavanje

Spatifilum ili Ženska sreća – Njega, presađivanje i razmnožavanje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Spatifilum ili ženska sreća – Ovaj predstavnik kozlaca (Araceae), porijeklom sa tropskih područja Srednje Amerike, je kompaktna biljka, omiljena i zbog dekorativnog lišća i nježnog, specifičnog cvijeta.

Gusto sabijeni kopljasti, sjajni listovi, koji izrastaju na peteljkama iz zemlje, prave veoma dekorativan grm. Tokom cijele godine, ako ima dovoljno vlažnosti iz zemlje izbijaju, na dugim peteljkama, bijeli, ukrasni cvjetovi.

spatifilum cvijet
Foto: www.agrosavjet.com / Spatifilum cvijet

Tučak je u obliku jedra i natkriva središnji klas na bijelom klipu. Cvjetnu stabljiku treba odsjeći kada cvijet pozeleni. Na taj način se sprečava stvaranje sjemena koje biljci nepotrebno oduzima snagu.

Neki hibridi mogu da porastu i do 1 m, dok vrsta Spathiphyllum wallisii, koja je najzastupljenija narasta do 45 cm.

NJEGA

Spatifilum traži u doba razvijanja, vrlo toplo i osvjetljeno mjesto, naravno bez direktnog izlaganja suncu. Da bi cvjetao, treba mu puno svjetla, pa je najbolje da je blizu prozora. Kada ne cvjeta, može da stoji u polusjenci. Ljeti treba da je na 18 ºC, a zimi oko 16 do 18 ºC. Tokom cijele godine zahtijeva umjerenu vlažnost zemlje. Čak i zimi zemlja ne smije da se potpuno osuši. Voda mora da je meka i spobne temperature. Kada se spatifilum dobro razlista isparavaće mnogo vode, pa ga često moramo orošavati odstajalom mekom vodom, najbolje ujutru.

Vlažnost ćemo obezbijediti i ako u posudi ispod saksije držimo mokre kamenčiće ili vlažnu mahovinu. Spatifilum se prihranjuje jednom mjesečno tokom cijele godine.

PRESAĐIVANJE

Mlade biljke se presađuju svake godine, dok starije mogu i svake druge, za to se koristi humusni kompost sa dodatkom treseta, obavezno bez krečnjaka. Ne treba zaboraviti drenažni sloj na dnu saksije.

RAZMNOŽAVANJE

Spatifilum je najjednostavnije razmnožiti u proljeće, dijeljenjem korijena i nadzemnog dijela. Razdijeljene dijelove držati na toplom, pri temperaturi od 21 ºC i u hladovini, sve dok ponovo ne počne da raste.

Dodatni savjeti:

Mlitavi listovi koji vise na dole – biljka se isušila. Uronite je u posudu.

Ako duže vrijeme nema cvjetove prihranite je i stavite na svijetlo mjesto.

Požutili listovi – izložena je direktnom suncu. Premjestite je.

Redovno uklanjanje požutilih i uvelih listova doprinosi zdravom izgledu biljke.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

HOVEJA – Atraktivna PALMA koju lako možete uzgojiti u svom DOMU

Otkrijte koje su bolesti palme najčešće i kako je zaštiti

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI