Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoŠta je samoodrživ povrtnjak i kako da ga podignete?

Šta je samoodrživ povrtnjak i kako da ga podignete?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šta je samoodrživ povrtnjak? Da biste započeli kreiranje samoodržive bašte najpre je potrebno da nabavite organsko sjeme ili organske biljke.

Najednostavnije je da bacite plod sa sjemenom u kutak vrta ili na neko drugo mjesto po želji, a potrebno je da ovladate vještinom prepoznavanja sadnica, da ih ne biste kasnije počupali zajedno sa korovom.

Povrće, biljke i cvijeće koje se samo rasađuje i pojavljuje u rano proljeće uključuje rukolu, neven, kamilicu, mirođiju, korijander, lobodu, potočarku, amarant, pa čak i bosiljak i ciniju (lijepi čovjek) koji se pojavljuju nešto kasnije, nakon što se zemlja ugrije.

Osim što ćete dobiti samoobnovljivu biljku koja vam je potrebna, njegovanje samoniklih biljaka je odličan način da pružite raznolikost nektara za korisne insekte.

Pokretanje nove kolonije bilo koje od ovih jednogodišnjih biljaka jednostavan je proces, a sastoji se od zalamanja stabljika sa sjemenom i bacanja tamo gde želite da vam ponovo niknu ili ih, jednostavno, ostavite tu gdje jesu, ako ne želite da im mijenjate mjesto.

Ipak, potrebno je primjeniti nekoliko specijalnih tehnika i mjera predostrožnosti kako bi se spriječila pojava bolesti. Drugo, pojedine biljke koje se same rasađuju mogu da budu veoma invazivne, pa na to treba obratiti pažnju.

Proljetna sjetva za jesenju berbu

Prva grupa biljaka koje možete da posadite kao samoobnovljive biljke, prvenstveno zato što su najlakše za uzgoj i dolaze na berbu iste godine su mirođija, rotkvica, rukola, korijander, rapini, repa i bilo koja vrsta slačice. Ove biljke proizvešće sjeme u vrijeme jesenjeg rasijavanja u većini klimatskih uslova.

Jedan od načina da se postaknu samonikle sjemenke je da odaberete snažne biljke i da pustite da procvjetaju i dobiju sjeme. Međutim, ovo može da bude zbunjujuće u narednoj godini zbog praćenja rotacije usjeva, pa se često primjenjuje strategija koja nosi ime Nojeva barka.

NOJEVA BARKA

Nojeva barka je poseban dIo u bašti gdje se sade parovi biljaka koje se uzgajaju za sjeme. Kako nedelje prolaze čistite ih od korova, zalivate i njegujete, ali ih ne berete.

Kada se sjemenske mahune osuše, sakupite ih i sačuvate dio sjemena kao i obično za sadnju sljedeće godine (i za svaki slučaj ako prvi put ne uspije samoobnavljanje). Ostatak sjemenskih mahuna usitnite i prospete tamo gdje želite da raste sljedeći usjev i malo utabate kako bi dobili dobar kontakt između zemlje i sjemenki.

Drugi način je da jednostavno položite polomljene grančice koje nose sjemenske mahune preko pripremljene zemlje i da prošetate po njima. To će da razbije sjemenske mahune i da istovremeno gurne sjemenke u zemlju, a komadi stabljike će poslužiti kao početni malč. Sa brzorastućim biljkama, kao što je rukola, kiša ili zalivanje, te malo čišćenje od korova su jedine mjera da bi se dobila lijepa jesenja kultura.

Mnoge sjemenke će istrunuti ili će ih nešto pojesti, ali neke će preživjeti zimu i klijati na proljeće. Njihova snaga je u njihovom broju. Kada, na primjer, sijete korijanter iz kesice, možda posadite između 25 i 50 sjemenki. Ali kada je priroda zadužena za rasijavanje, jedna biljka može da pusti na stotine, pa čak i hiljade sjemenki.

Upravljanje jednogodišnjim samoobnovljivim biljkama

Mnoge jednogodišnje biljke same će se rasaditi, ako ih ostavite u bašti dovoljno dugo da sazru, formiraju sjeme i da plodovi otpadnu i raspadnu se, kao što su, na primjer, tikvica, bundeva, paradajz, lubenica.

Kako biste spriječili pojavu bolesti, treba pametno upravljati njihovim rasijavanjem: možete sami da ih rasijete na drugu lokaciju ili da ih pustite da se same rasiju tu gdje jesu, a svake druge godine dio biljaka da iskopate i kompostirate.

Pomenuli smo da neke vrste mogu da postanu veoma invazivne, ako im se ne nametne odgovarajuća disciplina rasta, kao što su boranija, vlašac, komorač, ren, valerijana, nana. Zato je preporuka da se započne sa malim brojem biljaka, za koje ste sigurni da ih možete držati pod kontrolom.

Izvor: Mother Earth News

PROČITAJTE:

Ljubičasta MRKVA – zbog BOJE ima veću ulogu po naše ZDRAVLJE

Ovako zalivajte krastavac i očekujte dobre rezultate

Zašto je ORAH otrovan i zašto se ne smije SADITI u blizini KUĆE?

Zašto bi bademe trebalo namočiti u vodu preko noći?

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI