Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiLjubičasta MRKVA - zbog BOJE ima veću ulogu po naše ZDRAVLJE

Ljubičasta MRKVA – zbog BOJE ima veću ulogu po naše ZDRAVLJE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Narandžasta mrkva, za koju se smatralo da se prva pojavila, zapravo je mutant ljubičaste mrkve ili šargarepe.

Kada čujemo riječ mrkva/šargarepa, svima je prva asocijacija narandžasta boja. Većina ljudi ne bi mogla da zamisli da ovo povrće može biti u drugoj boji. Zamislite da jedete ljubičastu mrkvu? Nije neobično, jer ona zaista postoji i to čak u ljubičastoj boji. Dolazi nam sa tla drevne Persije, današnjeg Irana.

Narandžasta šargarepa pojavila se u 16. vijeku, kada su holandski uzgajivači prvobitno razvijali ljubičastu šargarepu unutar narandžaste koja je nama danas jedino poznata. Ali zapravo, narandžasta šargarepa je samo mutant ljubičaste. Ovo nama novo, a zapravo potpuno staro, povrće ima sve karakteristike narandžaste šargarepe, čak i više.

Ali ljubičasta šargarepa, zbog svoje boje, ima veću ulogu po naše zdravlje, jer sadrži 28 puta više antocijanina nego narandžasta. Ona je snažan antioksidans koji stvara ljubičasto – crveni pigment, isti kao kod borovnica i malina.

Prednost ovog pigmenta jeste u tome što poboljšava pamćenje, štiti srce od moždanog i srčanog udara, a reguliše i tjelesnu težinu. Ona ima duplo više beta – karotena, nego obična šargarepa, koji su sačinjeni u vitaminu A. Zato je drugi naziv za nju “superhrana”.

Postoje dvije vrste – jedna je ljubičasta samo spolja, a druga je i unutra. Ima isti ukus kao i narandžasta, nebitno da li je sirova ili kuvana. Savjetuje se da ih držite podalje od jabuka i krušaka, koje ljubičastoj šargarepi dati gorak ukus.

Savjet prilikom kuvanja ljubičaste šargarepe

Izbjegavajte da je kuvate, jer ona gubeći boju, gubi i svoju djelotovornost. Zbog toga, služite je sirovu i svježu, iz bašte. Poželjno je da je jedete zajedno sa narandžastom šargarepom, bijelim kupusom, zelenom salatom i uz to dodajući malo mirođije.

Izvor: www.srbijadanas.com

Pročitajte još:

Mrkva – Plodored, sjetva, uzgoj i vađenje sa polja

Kako da suzbijete korov u mrkvi

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI