Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiNARODNA VJEROVANJA: Pojavljivanje zmija u dvorištu ima proročki karakter: ONOGA KO UBIJE...

NARODNA VJEROVANJA: Pojavljivanje zmija u dvorištu ima proročki karakter: ONOGA KO UBIJE ZMIJU “ČUVARKUĆU”, ČEKA – STRAŠNA SUDBINA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zmija čuvarkuća se pojavljivala samo kada će se nešto loše desiti – da upozori ukućane. Ukoliko bi neko iz kuće ubio takvu zmiju, to bi značlilo da će neko dijete u tom domu ubrzo umrijeti.

Među balkanskim narodima vlada vjerovanje da samo pojavljivanje zmije u dvorištu neke kuće ima proročki karakter – može biti zloslutni znak, ali može biti riječ i samo o zmiji čuvarkući.
Zmija čuvarkuća je posebna vrsta zmije koja živi ispod kuće, obično blizu ognjišta ili ispod praga. Ova dva mjesta su zapravo centralna mjesta kulta predaka. Postoje dokazi da su Sloveni sahranjivali svoje mrtve ispod praga, dok vatra predstavlja vezu sa onostranim svijetom.

Svaka kuća je imala svoju zmiju čuvarkuću. Ova zmija bi predstavljala otjelotvorenje predaka. Zmija čuvarkuća je obično bila bijele boje, ali se u nekim krajevima zamišljala kao crna. Obično se nije pojavljivala.

U narodu je postojalo i vjerovanje da zmija može nagovijestiti smrt.

Čuvarkuća se pojavljivala samo kada će se nešto loše desiti – da upozori ukućane. Ukoliko bi neko iz kuće ubio takvu zmiju, to bi značlilo da će neko dijete u tom domu ubrzo umrijeti.
Postoji vjerovanje i da onaj ko zgazi zmiju bosom nogom stiče sposobnost icjeljenja.
Takođe se vjeruje da pojavljivanje većeg broja zmija u proljeće sluti na toplo ljeto.

Izvor: aura.ba

PROČITAJTE:

Zašto je ORAH otrovan i zašto se ne smije SADITI u blizini KUĆE?

Kako da zaštitite sadnice od vremenskih nepogoda

Napravite plastenik od plastičnih flaša

Jednostavan način da se riješite PANJEVA

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI