Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaZašto bi bademe trebalo namočiti u vodu preko noći?

Zašto bi bademe trebalo namočiti u vodu preko noći?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nekoliko badema dnevno preporučuje se pojesti svaki dan jer riječ je o izuzetno zdravom orašastom voću. No njihovu hranjivost još ćete više osjetiti ako bademe preko noći ostavite natopljene u vodi.

Namakanjem badema u vodi smanjuje se količina tanina i kiselina koji se nalaze u ljusci orašastog voća, a koji mogu smanjiti apsorpciju hranjivih tvari iz badema u tijelu.

Iz mokrih badema tijelo će još bolje “upiti” svu njihovu hranjivost, vitamine i minerale te stimulirati aktivnost enzima u tijelu, čime se poboljšava probava. Dodatni je plus namočenih badema taj da su mokri bademi još ukusniji od suvih te se mogu koristiti u brojnim receptima.

Namočeni bademi odličan su saveznik mršavljenja jer njihova bogata količina vlakana smanjuje osjećaj gladi.

Namočeni bademi imaju više vitamina B i enzima poput lipaze od suvih badema. Blanširani bademi također su dobar izvor kalijuma, vlakana, proteina i zdravih masnoća, uključujući monozasićene i polizasićene masne kiseline, dok s druge strane imaju malu količinu zasićenih masti. U bademima se nalaze i kalcijum i željezo te moćni antioksidansi koji pridonose dobrom sveukupnom zdravlju.

Kako namakati bademe?

Najbolje je metoda 24-satno namakanje u dvije vode. Oko 250 grama badema stavite u posudu ili lonac i prelijte ih toplom vodom. Nakon 12 sati iscijedite vodu i dodajte bademima dvije žličice soli. Nakon toga ponovno napunite posudu toplom vodom i ostavite bademe u njoj još 12 sati.

Nakon 24-satnog namakanja lako ćete skinuti smeđu ljusku s badema, ako se već nije sama odvojila. Tako namočene bademe možete koristiti 7 dana, tokom kojih neće izgubiti ništa od svoje nutritivne potentnosti.

Zbog veće količine vitamina E, vlakana i folne kiseline namočeni bademi povoljno djeluju na probavu, pomažu kod dijabetesa, problema s kožom i kroničnih bolesti poput srčanih problema i reumatoidnog artritisa. Namočeni bademi odličan su saveznik i mršavljenja jer njihova bogata količina vlakana smanjuje osjećaj gladi, čime se smanjuje unos kalorija i potiče gubitak kilograma.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

PROČITAJTE:

NAJBOLJI LIJEK ZA BAKTERIJU U ŽELUCU ALI I ZA HEMOROIDE I CRIJEVNA OBOLJENJA!

Laži o hljebu, a u njih vjerujemo: Bijeli deblja, zamrzavanje je u redu

Da li ste znali da kadifa liječi ove bolesti?

Jagode: Ljekovite od korijena do ploda

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI