Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiOtežan plasman junadi i svinja na domaćem tržištu

Otežan plasman junadi i svinja na domaćem tržištu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

ŠAMAC – Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je da je otežan plasman tovne junadi i svinja na domaćem tržištu, zbog čega je apelovao da nadležni uvedu mjere zaštite domaće proizvodnje.

“Ukoliko se to ne desi, imaćemo ogroman pad domaće proizvodnje”, upozorio je Marinković.

On je rekao novinarima u Šamcu da je situacija najteža u oblasti tova junadi i svinja jer je potražnja za mesom znatno smanjena zbog epidemije virusa korona, dok je uvoz nastavljen, što je dodatno ugrozilo sektor proizvodnje.

Marinković je naveo da je zbog toga mjere zaštite domaće proizvodnje potrebno uvesti prije svega za tovnu junad i svinje i sve kategorije mesa, da bi farmeri uspjeli da realizuju plasman i obnove proizvodnju.

On je podsjetio da svi međunarodno potpisani ugovori, od kojih su najbitniji SSP I CEFTA sporazum, svojim članovima dozvoljavaju uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje ukoliko je ugrožena.

“Nebrojeno puta smo dokazali da je naša poljoprivredna proizvodnja ugrožena, naročito pojedini sektori, a u ovom momentu je to proizvodnja mesa, i uvođenje mjera zaštite je ne samo opravdano, već i neophodno. Nikada nismo tražili da se zaustavi uvoz, nego da budu uvedena određena sezonska ograničenja kada je riječ o voćarskim i povrtarskim proizvodima, odnosno određene kvote koje su nekada i bile na snazi za uvoz živih životinja, a davale su rezultate ili prelevmani koji su potpuno legitimno sredstvo zaštite domaće proizvodnje”, istakao je Marinković.

Prema njegovim riječima, sigurno je da će se sve države na kraju okrenuti sebi u obezbjeđenju prehrambene bezbjednosti.

“Bez obzira na to koliko sada zavisili o uvozu, doći ćemo u situaciju da ćemo papreno plaćati uvozne proizvode, jer nećemo imati domaće”, upozorio je Marinković.

Izvor: nezavisne.com

PROČITAJTE:

Ljubičasta MRKVA – zbog BOJE ima veću ulogu po naše ZDRAVLJE

Ovako zalivajte krastavac i očekujte dobre rezultate

Zašto je ORAH otrovan i zašto se ne smije SADITI u blizini KUĆE?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI