Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSrebrolikost krompira napada krtole u jesen

Srebrolikost krompira napada krtole u jesen

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Srebrolikost krompira (srebrnasta pegavost) je dugo poznata bolest koja je opisana i prisutna u svim proizvodnim područjima krompira u svijetu pa i kod nas. Ova bolest je manje ekonomske važnosti jer napada samo pokožicu krtole, čime umanjuje tržišnu vrijednost konzumnog krompira.

Srebrolikost krompira napada krtole u jesen

U vrijeme kada vadimo krompir znakovi zaraze najčešće nisu vidljivi, ali ova bolest se može brzo proširiti krtolama krompira koje se nalaze na većim gomilama u toplom i vlažnom skladištu, bez značajnijeg provjetravanja vazduha. Prouzrokovač srebrnaste pegavosti krtola je gljiva Helminthosporium solani.

Ovaj patogen u toku zime se održava na zaraženim krtolama u skladištu. Simptomi bolesti se ispoljavaju isključivo na površini krtola. Imaju izgled srebrnkastih, pojedinačnih, glatkih i okruglih, a najčešće međusobno spojenih pjega, koje mogu da zahvate znatan dio, a ponekad i čitavu površinu krtole.

Simptomi se jasno uočavaju na starijim krtolama kada se operu, pa uvođenjem savremenih pakirnica sa linijom za pranje krtola, srebrolikost postaje ekonomski sve značajnija bolest koja zahvata krompir. Ako je krtola jače napadnuta, dolazi do gubitka vode i njihovog smežuravanja (naročito manjih krtola). Ova pojava srebrolikosti nastaje zbog prodiranja vazduha ispod tankog sloja ćelija periderma, što za posljedicu ima refleksiju svjetlosti.

Krtole treba povaditi iz zemljišta odmah poslije sazrevanja i skladištiti ih u suva, hladna (5-7°C) i dobro provjetrena skladišta, pri niskoj vlažnosti vazduha. Preporučuje se održavanje vlažnosti vazduha u skladištu ispod 90%. Priručna skladišta je potrebno što bolje provjetravati kako bi se spriječila kondenzacija na krtolama. Pri skladištenju prosušiti i odvojiti krtole sa početnim simptomima bolesti jer predstavljaju izvor zaraze. Za sadnju koristiti samo zdrave krtole i sprovoditi plodored. Kada je pravo vrijeme za vađenje krompira?

Zoran Panajotović, dipl. ing.

Izvor: agroinfonet.com

PROČITAJTE:

Šta je uzrok pozelenjavanja krompira – Može biti štetno i za ljudsko zdravlje!

Kada je pravo vrijeme za vađenje krompira?

10 biljaka uz koje KROMPIR daje bolji ukus i veći PRINOS

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI