Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKada je pravo vrijeme za vađenje krompira?

Kada je pravo vrijeme za vađenje krompira?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Fiziološki razvoj nadzemnih dijelova krompira u potpunosti prestaje krajem augusta i početkom mjeseca septembra, u zavisnosti od podnevlja gdje se sije.

Ni jedna aktivnost i radna akcija na polju ne okuplja veći broj ljudi kao što je to slučaj sa vađenjem krompira. Cijela porodica na njivi, raznobojne kante i posude, poredane uz redove prepoznatljive crvene providne vreće, te traktor ili konj sa privezanim plugom prizor je koji ukazuje na vađenje krompira. Iako je i u ovom segmentu mehanizacija zauzela primarnu ulogu, pa se krompir mnogo brže i efikasnije vadi uz pomoć mehanizacije na većim zasijanim površinama.

Karakteristike zrelosti

Fiziološki razvoj nadzemnih dijelova krompira u potpunosti prestaje krajem augusta i početkom mjeseca septembra, u zavisnosti od podnevlja gdje se sije. Listovi dobijaju karakterističnu svjetložutu boju, i zajedno sa stabljikom postepeno odumiru. Prepoznatljiv prizor na oranicama sa poleglim smeđim stabljikama gotovo osušenim od jakog sunca. U tom momentu krtole postižu maksimalnu zrelost i veličinu te su spremne za vađenje.

Prethodno prije vađenja potrebno je počistiti, odnosno odstraniti osušene nadzemne dijelove stabljike te redove očistiti od eventualnog korova kako bi bili vidljivi ukoliko se krompir vadi uz pomoć mehanizacije. Nakon odstranjivanja nadzemnih dijelova stabljike potrebno je neko vrijeme krompir ostaviti u zemlji prije vađenja – desetak dana kako bi pokožica očvrsnula i ne bi se poslije ljuštila.

Vrijeme vađenja krompira

Običnio je septembar mjesec period kada se pristupa vađenju krompira, izuzev nekih ranih sorti i sjemenskog krompira. Također razlike postoje i kod dužine vegetacionog perioda sorte i područja u kojem se sije, pa se u ravničarskim dijelovima obično siju srednje rane sorte i vade se obično početkom mjeseca augusta.

Sunčano i suvo vrijeme je idelano za vađenje krompira, zbog lakše obrade, čišćenja i transporta krompira pri čemu treba paziti da ne dođe do oštećenja kožice ili prevelikog izlaganja suncu uslijed čega dolazi do pojave ožegotina. Od pravovremenog vađenja krompira znači uveliko i kvalitetno čuvanje krtole u toku zime.

Mladi krompir vadi se kada se na stabljici opazi cvijet.

Cvijet krompira

Pravilno skladištenje

Krtola nakon vađenja sadrži dosta vode zbog čega je podložna oštećenju, ili procesu klijanja ukoliko se ne izvrši pravilno skladištenje. Posebnu pažnju treba posvetiti da ne dođe do mehaničkog oštećenja prilikom utovara, transporta i istovara krompira. Krompir je moguće uskladištiti u improvizovanim skladištima, podrumima ili trapovima na mračnom prostoru. Također prije uskladištenja odstraniti što je moguće više zemlje sa krompira naročito ako je još vlažna.

U modernim specijaliziranim skladištima sa ventilacijiom i kontrolisanim uvjetima čuvanja, krompir može ostati i do 10 mjeseci. Međutim većina proizvođača krompir skladišti u improvizovanim objektima sa nešto lošijim uvjetima, ali za dobro skladištenje potrebno je ispuniti neke od minimalnih uvjeta poput temperatura (4-8°C) i optimalne vlažnosti zraka oko 90%. U slučaju korištenja preparata protiv klijanja krompira, obavezno obratiti pažnju na vrijeme karence koje je obično za većinu preparata 42 dana.

Izvor: agroklub.ba

PROČITAJTE:

Zašto krompir ne cvjeta i da li to utiče na prinos?

Kako da posadite krompir u buretu

10 biljaka uz koje KROMPIR daje bolji ukus i veći PRINOS

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI