Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoŠta je uzrok pozelenjavanja krompira - Može biti štetno i za ljudsko...

Šta je uzrok pozelenjavanja krompira – Može biti štetno i za ljudsko zdravlje!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Svjedoci smo činjenice kako pri skladištenju krompira gomolji nerijetko i pozelene. Riječ je o neželjenoj pojavi koja čak može imati i štetne posljedice po ljudsko zdravlje.

Naime, takav krompir ispod svoje pokožice može sadržavati otrovne glikoalkaloide solanin i kakonin. Stručno gledano-pozelenjavanje krtola krompira samo po sebi ne bi bilo štetno da se paralelno ne odvija i proces sinteze ili nastajanja glikoalkaloida solanina i kakonina koji čine 95 posto od ukupne količine glikoalkaloida prisutnih u gomolju.

Jednostavno rečeno, ukoliko u svojim kućnim zalihama uočite gomolje koji su poprimili zelenu boju, svakako ih uklonite jer se sa zdravljem ipak nije igrati.

A navedeno pozelenjavanje krumpira nastaje zbog izlaganja gomolja suncu, odnosno, svjetlu. Tako se na samoj njivi često zna uočiti nekoliko zelenkastih gomolja/krtola, a radi se o krompiru koji je loše ogrnut ili gomoljima koji u cijelosti nisu bili prekriveni zemljom te su uslijed toga bili i izloženi svjetlosti. Napomenimo kako zelenu boju krtole mogu poprimiti i zbog dugotrajnog stajanja s tim da se ovakav krompir prepoznaje po izrazito gorkom ukusu. Ni ovaj krompir nije podesan za konzumaciju.

Stoga krompir nepotrebno ne izlažite svjetlu i čuvajte ga u papirnatim ili jutenim vrećama te kartonskim kutijama na hladnom i mračnom mjestu. U kućnom ambijentu idealan prostor za to je upravo vaš podrum!

Izvor: agroportal.hr

PROČITAJTE:

Gdje i kako čuvati mladi krompir?

Evo kako da spriječite klijanje krompira

Kako izbjeći najznačajnije bolesti krompira u skladištu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI