Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaSmrdibuba: Povrtna stjenica sisa plodove pred samu berbu - kako je suzbiti

Smrdibuba: Povrtna stjenica sisa plodove pred samu berbu – kako je suzbiti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Povrtna stjenica (Nezara viridula) u narodu poznata i kao smrdibuba, je polifagna štetočina, a napada veliki broj biljnih vrsta. U vrtovima ćemo ju najčešće naći na paradajzu, paprici, mahunama, ali i krompiru, kukuruzu, soji, suncokretu i drugom bilju.

Štete na bilju prave larve i odrasli insekti koji buše biljno tkivo i sisaju sokove iz plodova. U usjevima paprike, paradajza i mahuna pojavljuju se žuto smeđe mrlje, plodovi prijevremeno sazrijevaju, isušeni su, a unutrašnjost ploda je tvrda i gorka na ukus čime gube tržišnu i upotrebnu vrijednost.

Uzrok ove pojave je u visokim temperaturama i dužim sušnim razdobljima, a čitavu situaciju otežava što stjenica plodove napada pred berbu pa je primjena insekticida gotovo nemoguća.

Od bioloških pripravaka možete pokušati suzbiti povrtnu stjenicu s pripravkom od čili paprike, bijelog i crvenog luka.

Preparat od LJUTE PAPRIKE – Zaštitite povrće od NAJEZDE insekata!

Odrasle jedinke su intenzivno zelene boje, dok larve tokom svog razvoja mijenjaju boju. Larve prolaze kroz pet uzrasnih stadijuma. Zelena stjenica je inače insekt tropskih i suptropskih područja.

Takođe, preporučuje se postavljanje lovnih klopki sa čašama i vodom. Važno je ručno sakupljanje budući da odrasle jedinke mogu prezimiti, na skrovitim mjestima. Imajte na umu da povrtne stjenice ispuštaju miris poput smrdljivih martina (smrdibuba).

Prirodni neprijatelji povrtnih stjenica je muha Trichopoda pennipes, koja parazitira na larvama i odraslom insektu. Primjenjuju se i osice Trissolcus basalis koje parazitiraju jaja zelene stjenice.

Izvor: agroklub.ba

PROITAJTE:

Trikovi za suzbijanje smrdibuba

DOMAĆE SREDSTVO PROTIV SMRDIBUBA

Upoznajte NAJMOĆNIJI prirodni insekticid!

 

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI