Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaPreparat od LJUTE PAPRIKE - Zaštitite povrće od NAJEZDE insekata!

Preparat od LJUTE PAPRIKE – Zaštitite povrće od NAJEZDE insekata!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Upotreba sintetičkih preparata u organskoj proizvodnji nije dozvoljena, te je zbog toga u praksi upotreba “domaćih”, prirodnih pesticida sve više zastupljena i proizvođači nerijetko samostalno spravljaju provjerene i djelotvorne alternativne pesticide.

Ovaj put vam predstavljamo insekticid od ljute paprike za suzbijanje smrdljivog martina/smrdibuba ali i drugih insekata:

Ljuta paprika za suzbijanje smrdljivog martina

isjeckati 100g plodova ljute paprike, preliti sa 1l vode i kuvati sat vremena u zatvorenoj posudi. Ostaviti tečnost da odstoji 2 dana i nakon toga koristiti. Za tretiranje se koristi 100ml preparata na 10l vode.

DOMAĆE SREDSTVO PROTIV SMRDIBUBA

Domaći suzavac od ljute paprike izuzetno djelotvoran za odbijanje štetočina– potrebno je 3,5l vode, 3 supene kašike tucane ili mljevene ljute paprike i dvije supene kašike deterdženta za pranje sudova.

Može se pripremati na hladan način: pomiješati sastojke i ostaviti da smješa odstoji 36-48 sati, i topao način pripreme: zagrijjati vodu da bude vrela ali ne sme da ključa, dodati papriku i ostaviti sredstvo da stoji 24h.

Nakon što preparat odstoji potrebno je procijediti ga, razblažiti i upotrebiti. Razblaživanje sa vodom je neophodna faza u upotrebi ovog preparata, jer je koncentracija kapsacina u paprici tolika da može oštetiti gajene biljke. Preporučena doza je 20ml preparata/1l vode uz dodavanje deterdženta za sudove koji pomaže da se sredstvo „zalijepi“ za biljku i na njoj ostane nekoliko dana.

Izvor: organic.net

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI